Profesii

Alex Milcev, EY România: Probabil că în următoarele luni companiile vor creşte salariile brute

Alex Milcev, EY România: „Bătălia a fost pierdută de mediul de afaceri: s-a făcut acel transfer de contribuţii, mai avem de reglat pentru cei care nu au crescut salariile brute, ce fac cu acele bonusuri lunare, când le convertesc în salarii.

Alex Milcev, EY România: „Bătălia a fost pierdută de mediul de afaceri: s-a făcut acel transfer de contribuţii, mai avem de reglat pentru cei care nu au crescut salariile brute, ce fac cu acele bonusuri lunare, când le convertesc în salarii.

Autor: Georgiana Mihalache

14.02.2018, 00:05 840

În următoarea perioadă urmează să fie crescute salariile brute ale angajaţilor, după ce bonusurile lunare la care au recurs anumiţi angajatori în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat pentru a păstra acelaşi nivel net al veniturilor vor fi convertite în salarii, estimează Alex Milcev, liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România.

„Bătălia a fost pierdută de mediul de afaceri, s-a făcut acel transfer de contribuţii, mai avem de reglat pentru cei care nu au crescut salariile brute, ce fac cu acele bonusuri lunare, când le convertesc în salarii. Probabil că o să se rezolve situaţia în următoarele luni. Avem un sistem, toţi contabilii şi departamentele de HR s-au obişnuit cu ideea, toate softurile s-au modificat“, a spus Alex Milcev într-o întâlnire cu jurnaliştii.

Şi Claudia Sofianu, liderul diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale în cadrul EY România, a vorbit despre transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor, o măsură care a bulversat mediul de afaceri şi salariaţii, care nu au ştiut clar ce salariu net vor primi începând cu 1 ianuarie 2018.

„Din punct de vedere administrativ, tot angajatorul rămâne să plătească, nu pun o sarcină asupra angajatului, dar angajatul ştie care este costul muncii lui. Este adevărat că nu prea există ţări în Uniunea Europeană în care contribuţiile sociale să fie situate exclusiv la angajat“, a spus Claudia Sofianu.

Consultanţii fiscali ai firmei de audit şi consultanţă EY îndeamnă la stabilitate şi predictibilitate în fiscalitatea românească pentru ca investitorii români să se dezvolte.

„Aşteptăm deznodământul unor bucăţi din revoluţia fiscală care încă nu s-au terminat. Revoluţia fiscală evoluează acum să ajungă la un numitor normal, mai logic. Trebuie să ştii ce vrei ca ţară, să ştie şi oamenii, să-şi facă un plan pe doi-trei ani. Nicio afacere serioasă nu funcţionează fără un plan pe şase luni, pe un an. Mulţi fac bugete multianuale“, a spus Alex Milcev.

El aminteşte de split TVA, care iniţial a fost propusă pentru toate companiile, dar forma finală adoptată include plata defalcată într-un cont separat de TVA doar pentru companiile insolvente şi pentru restanţierii la plată mai mult de 60 de zile de cu obligaţii restante de până la 15.000 de lei, în cazul contribuabililor mari.

„Problema split TVA, una dintre cel mai des discutate de anul trecut, a fost diluată faţă de varianta iniţială şi o să afecteze un segment mai mic din sectorul de afaceri decât se preconiza anul trecut. O să vedem mai clar începând din luna martie - aprilie câte companii vor fi în acest registru ţinut de Ministerul de Finanţe“, a mai spus Alex Milcev.

Referitor la formularul 600, o altă măsură propusă la începutul acestui an şi amânată până în aprilie după anunţul ministrului de finanţe, Claudia Sofianu a spus că principala problemă este că nu exista un mecanism de reglare în cazul în care contribuabilii nu realizau veniturile estimate.

„Ce ştim este că pentru 2018 vor fi nişte măsuri tranzitorii pentru că în momentul de faţă doar s-a prorogat termenul, nu s-a anulat. Acum avem patru declaraţii pentru venituri - declaraţia 220, care trebuie depusă trimestrial de către PFA, mai avem declaraţia 200, dacă obţin venituri de pe teritoriul României şi declaraţia 201 dacă am venture din afara ţării, plus declaraţia 600. Înţelegem că anul viitor se doreşte cumularea acestor patru declaraţii într-un singur formular pentru că mare parte din declaraţiile acestea coincid, mai trebuie adăugate nişte câmpuri“, a mai spus Claudia Sofianu.

 

Indemnizaţia de concediu medical pentru mame scade cu 25%

Mamele care iau concediu medical de 126 de zile înainte sau după naştere vor plăti contribuţii sociale majorate de la 10,5% la 25%, ceea ce le va scădea indemnizaţia primită pentru acest concediu, raportat şi la un salariu brut mai mare.

„Indemnizaţia aferentă concediului medical pre şi post natal scade sau ar putea să scadă pentru că în primul rând cota de contribuţie de asigurări sociale de 10,5% până în decembrie anul trecu creşte din ianuarie 2018 la 25%. Avem astfel un procent mai mare care se datorează, ca urmare a transferului contribuţiei de asigurări sociale de la angajator la angajat. În al doilea rând, baza de calcul la care se aplică această cotă de contribuţie este crescută, pentru că salariul mediu brut a crescut de la 3.131 de lei la 4.162 de lei“, a spus Claudia Sofianu, liderul diviziei de impozit pe venit şi contribuţii sociale în cadrul EY România.

Claudia Sofianu a explicat că este vorba de concediul medical care înlocuieşte venitul salarial obţinut de mamă, fără să afecteze indemnizaţia de creştere a copilului plătită de stat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO