Profesii

Am ajuns la 2.400 de angajaţi după ce în ultimul an am angajat câte doi oameni pe zi

Am ajuns la 2.400 de angajaţi după ce în ultimul an am angajat câte doi oameni pe zi. Acum cuvântul de ordine este consolidarea

Autor: Adelina Mihai

10.03.2012, 21:07 4386

"Am făcut 500 de noi angajări în ultimul an, iar restul au fost preluaţi în urma achiziţiilor, 2011 fiind un an în care businessul MedLife s-a dezvoltat masiv atât prin deschideri de noi clinici sau spitale, cât şi prin achiziţii. Pentru 2012, obiectivul HR-ului este consolidarea şi integrarea angajaţilor în companie", a spus Monica Băluţă, 41 de ani, executivul care ocupă de un an şi zece luni funcţia de director de resurse umane al MedLife.

Compania a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de anul anterior.

Anul trecut, MedLife, companie controlată de familia Marcu, a avut investiţii totale de 35 de milioane de euro, inaugurând noi spitale sau clinici (cum este primul spital privat dedicat copiilor din Bucureşti - Spital Pediatrie MedLife sau Hyperclinica MedLife Titan) sau preluând unităţi deja existente (maternitatea Eva din Braşov sau spitalul Genesys din Arad).

Unu din doi angajaţi MedLife este medic, iar aproape 350 din cei 500 de noi angajaţi de anul trecut au fost tot medici.

"Cam 80% dintre cei 1.200 de medici lucrează doar la noi, nu şi în sistemul de stat. Evident că, de cele mai multe ori, i-am recrutat din zona publică, iar anul trecut a fost surprinzător din acest punct de vedere. Dacă prin 2006- 2007 medicii veneau mai greu din zona publică în zona privată, în 2011 a fost o avalanşă din zona publică de medici care voiau să vină în zona privată şi nu doar pentru o colaborare, ci pentru a lucra permanent la noi".

Potrivit reprezentanţilor din sectorul medical privat, un medic proaspăt intrat în sistem câştigă în jur de 600 de euro net pe lună, în timp ce un medic cu 2-3 ani experienţă ajunge la un salariu lunar de peste 800 - 900 de euro. Pentru o specialitate mai bună, precum ginecologia, dermatologia sau cardiologia, câştigul poate să sară de 1.000 de euro full time, în timp ce medicii- "vedetă" au salarii ce depăşesc 3.500 - 4.000 de euro.

În prezent, salariul mediu în sistemul public de sănătate şi asistenţă socială este de 1.200 de lei net/lună (280 de euro), fiind mai mic cu 15%, în medie, faţă de iunie 2010, când salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%.

Alături de profesori, medicii au fost cei mai afectaţi de această măsură, având în vedere că în această perioadă orele suplimentare ale bugetarilor nu au fost plătite, bugetele fiind îngheţate în urma măsurilor de austeritate adoptate de Guvern.

200.000 de euro, bugetul de training

Cu toate acestea, Monica Băluţă spune că principalul motiv pentru care medicii aleg să vină în privat nu îl reprezintă neapărat salariile mai mari, ci faptul că înainte parcă "nu existau atât de multe lipsuri" la stat, deci migrează cel mai mult spre privat din motive de natură profesională.

"În plus, ei sunt motivaţi de faptul că pot lucra cu cele mai noi tehnologii, că se pot implica în luarea deciziilor în ceea ce priveşte investiţiile atunci când se elaborează bugetele, la care se adaugă şi programele de pregătire profesională - training şi cursuri de specializare- pe care le oferim."

Operatorul de servicii medicale a investit 120.000 de euro în programe de instruire în 2011, în special pe traininguri pentru dezvoltarea abilităţilor de soft skills (comunicare, leadership etc.) ale angajaţilor, dar şi prin participări la congrese sau conferinţe internaţionale de specialitate. Pentru 2012, compania şi-a bugetat 200.000 de euro investiţii în programe de dezvoltare a angajaţilor.

"Începând de anul trecut, am început să aducem medici din străinătate care să facă pregătire cu medicii noştri. În curând vor veni doi medici specializaţi în zona chirurgiei spinale, dar şi un embriolog foarte cunoscut la nivel european, precum şi profesori universitari din Belgia şi din Franţa care să îi instruiască pe medicii noştri."

Compania are şi o echipă nouă de learning&development, responsabilă, mai ales, cu trainingurile interne.

Recrutările în cadrul MedLife, cel puţin în rândul medicilor, se fac pe baza recomandărilor făcute de medicii care lucrează în cadrul companiei. Pachetele de beneficii cuprind în primul rând serviciile medicale atât pentru angajaţi, cât şi pentru familie, care sunt foarte accesate.

"Au fost creşteri salariale şi vor fi în continuare, însă nu pentru toţi salariaţii, pentru că suntem mult mai atenţi la indicatorii de performanţă a salariaţilor, suntem într-un an de consolidare şi luăm decizii mult mai atent."

În prezent, în România lucrează 56.000 de medici, 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 sunt pensionari rămaşi în evindenţe, iar restul sunt doctorii cu liberă practică. Din 2007 până în prezent peste 10.000 de medici au plecat în străinătate, în timp ce România a produs peste peste 7.000 de medici, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor.

Însă operatorii privaţi spun că nu s-au confruntat cu această problemă în ultimii ani.

"Anul trecut am avut un medic care a plecat în Novegia pentru o bursă, dar s-a întors în companie."

Angajări mai puţine în acest an

Exceptând spitalul MedLife Floreasca, o investiţie de peste 10 mil. euro bugetată pentru anul acesta, este puţin probabil să mai existe investiţii de mari dimensiuni ale MedLife în 2012, potrivit reprezentanţilor companiei, care anul trecut a fost cea mai dinamică de pe piaţa de profil.

"Anul acesta nu vom mai face angajări în ritmul în care am făcut înainte, însă doar dacă vor fi noi achiziţii sau noi dezvoltări. Anul acesta cuvintele de ordine sunt consolidare şi sistem medical."

În opinia Monicăi Băluţă, rolul directorului de resurse umane s-a schimbat în perioada de criză în aşa fel încât acesta a fost nevoit să fie mult mai atent la alocarea bugetelor.

"Personal, am fost mult mai atentă la cifre şi la construcţia bugetelor. Odată cu criza, a trecut şi acea perioadă de efervescenţă a angajărilor în care pentru orice task în plus se cerea câte un om nou. Nu stătea neapărat cineva să analizeze poate dacă este nevoie de un om nou sau se putea reorganiza activitatea în aşa fel încât noul task să poată fi preluat de cineva care este deja în companie. La fel se alocau bugete imense pentru training şi teambuilding, ale căror rezultate nu erau măsurate."

MedLife activează pe o piaţă estimată la aproximativ 500 de milioane de euro anul trecut, având competitori companii precum Medicover, Regina Maria, Sanador sau Gral. Familia Marcu este acţionarul majoritar al MedLife, însă pachete minoritare de acţiuni mai au şi IFC şi SGAM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO