Profesii

Analiştii de la Garanti Bank revizuiesc în sus prognoza de creştere economică: Serviciile şi industria vor fi principalul pilon al creşterii economice în 2018

Analiştii de la Garanti Bank revizuiesc în sus prognoza...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

16.05.2018, 15:43 1613

„Cererea internă continuă să fie stimulată de politica fiscală expansivă, deficitul bugetar ajungând la 3,5% din PIB în 2018. Cererea externă pentru bunurile de capital necesare în producţie sau pentru cele de folosinţă îndelungată continuă să crească, o tendinţă observată şi în 2017, pe măsură ce stocul de capital este reînnoit, după erodarea acestuia în anii postcriză”, menţionează banca.

În ceea ce priveşte inflaţia, Garanti Bank estimează că va încheia anul la un nivel de 3,6%, faţă de nivelul actual de 5,2%.

„Pe fondul supraîncălziririi economiei, Banca Naţională a României (BNR) a majorat rata dobânzii cheie de 3 ori în acest an, iar Garanti Bank previzionează încă o majorare până la finalul anului. Astfel, rata dobânzii-cheie ar putea încheia anul la 2,75%, faţă de 2,5% în prezent”, arată comunicatul.

Garanti Bank precizează că, asemeni inflaţiei, cea mai mare parte a creşterii ratelor de dobândă interbancare a avut deja loc, ROBOR 3M înregistrând un nivel de 2,7% în prima parte a lunii mai, faţă de 0,9%, cât era în luna septembrie a anului trecut, când lichiditatea din piaţă a început să se diminueze.

„Deficitul de cont curent va continua să crească în 2018, însă, acesta nu va lua un avans semnificativ, pe fondul apetitului mai puţin ridicat pentru consum, dar şi al încetinirii creşterilor salariale preconizate pentru 2018. Deficitul de cont curent continuă să fie finanţat de investiţiile străine directe (ISD) şi de fondurile europene, deşi acest lucru s-ar putea să nu mai reflecte realitatea în viitor, mai ales că în primul trimestru se observă deja o scădere a ISD-urilor, faţă de perioada similară de anul trecut, iar tendinţa negativă ar putea continua pe parcursul anului”, precizează Garanti Bank.

Banca îşi menţine aşteptările privind cursul euro/leu, care ar urma să ajungă la 4,78 până la finalul anului. Alţi factori, precum sentimentul investitorilor şi realocarea fluxurilor de portofoliu, ar putea juca, de asemenea, un rol.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depăşind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit Raportului macroeconomic, Garanti Bank estimează că ritmul de creştere al creditării se va menţine şi în 2018. Banca anticipează „o majorare a împrumuturilor acordate consumatorilor, precum şi un avans moderat al creditelor acordate companiilor, acestea din urmă manifestând o sensibilitate faţă de costurile mai mari de finanţare şi de ritmul mai lent de creştere economică”.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Prezentă în România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de clienţişi şi-a extins prezenţa naţională prin sucursale şi canale alternative, ajungând la o reţea extinsă de bancomate inteligente.

La începutul acestui an, Garanti Bank a fost desemnată Superbrand, evidenţiindu-se dintr-o listă de peste 1.500 de branduri analizate de Superbrands România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO