Profesii

Angajaţii de la privat câştigă, în medie, cu 19% mai puţin decât cei de la stat

Angajaţii de la privat câştigă, în medie, cu 19% mai...

Autor: Adelina Mihai

22.12.2014, 18:13 751

Un angajat de la stat câştigă, în medie, puţin peste 2.500 de lei brut pe lună, cu 19% mai mult decât un angajat din sectorul privat, în contextul în care firmele au fost nevoite să îşi ţină costurile sub control, iar Guvernul a acordat, în scop electoral, creşteri salariale pentru bugetari într-un ritm mai accelerat, arată datele centralizate de Ziarul Financiar.

După 25 de ani de capitalism, piaţa „privată“ a muncii nu reuşeşte să o ajungă din urmă, la nivel de salarizare, pe cea de la stat. Dacă un angajat din industrie de la stat (care lucrează, de exemplu, în companiile din sectorul energetic sau din cel al gazelor naturale) are, în medie, un salariu de peste 3.100 de lei brut pe lună, un angajat din domeniul privat din aceeaşi industrie (domeniu care concentrează cea mai mare pondere a forţei de muncă din privat) câştigă cu o treime mai puţin decât omologul său.

„Salariile de la stat sunt mai mari pentru că acolo există o politică salarială complet diferită decât cea din privat. Dacă în mediul privat creşterile salariale se fac pe o bază solidă, de creştere a productivităţii, în sectorul de stat de 25 de ani salariile cresc în baza unor ordonanţe date de Guvern, în urma unor decizii pur administrative, cu scop electoral. Niciodată salariile la stat nu au crescut pe motive de creştere a productivităţii sau a eficienţei angaja­ţi­lor. Chiar şi în perioada de criză, creşterile salariale de la stat au fost mai accelerate decât cele din privat“, a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Specialiştii spun că, în ciuda faptului că la stat oamenii se angajează pe un nivel salarial mai modest, odată intraţi în sistem, şansele de majorări salariale sunt mai mari decât în privat, unde doar criteriul performanţei poate aduce salarii mai mari.

„Promovările şi creşterile salariale la stat sunt independente de performanţa individuală. La stat, toată lumea face un pas înainte la un moment dat în timp. Dacă un funcţionar intră pe salariul minim în companie, un „senior“ câştigă un salariu de 1,5 ori mai mare. Să nu uităm că la stat media de vârstă este mai mare, sunt mulţi angajaţi peste 40 de ani, care au avut parte de creşteri salariale de-a lungul timpului şi care au rămas cu aceste creşteri, cu excepţia perioadei în care salariile au scăzut cu 25%, dar care au fost recuperate până la urmă“, a spus Mirela Marinescu, head of executive search în cadrul companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO