Profesii

Angajaţii din mediul privat au primit salarii şi bonusuri mai mari în primul trimestru

Angajaţii din mediul privat au primit salarii şi...

Autor: Departamentul Economic

08.06.2017, 10:35 767

Acest lucru a fost determinat de evoluţia pozitivă a economiei, de creşterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, cât şi de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieţei.

“Criza forţei de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creşterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile şi-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenţia sau atragerea angajaţilor, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanţi”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Stanciu a subliniat, de asemenea, că principalele companii din România care au oferit creşteri salariale pentru angajaţi în primul trimestru din an sunt cele din industria echipamentelor electronice şi hardware, produse şi servicii tehnologice, producţia de componente auto, industria pharma şi sectorul medical.

Dincolo de beneficiile în bani, foarte multe companii oferă angajaţilor şi alte tipuri de avantaje. Cele mai întâlnite, conform analizei Smartree, în perioada amintită, au fost tichetele de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare, tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii în zile speciale.

Primul trimestru din 2017 a însemnat şi o creştere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajaţi. Astfel, faţă de T1 2016, acestea au crescut cu peste 18%.

În total, în companiile private, în perioada menţionată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%. “Principalele industrii care au absorbit noii angajaţi în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar şi retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiţii din ce în ce mai mari pe piaţa din România, deschiderea de noi facilităţi de producţie precum şi cererea constantă pentru specialiştii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România ramâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă”, spune Adrian Stanciu.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Smartree este activă pe piaţa de externalizare a proceselor de HR şi a fost înfiinţată în anul 2000.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO