Profesii

Angajaţii români, mai muncitori decât restul europenilor: cu 29 de zile libere pe an, salariaţii din România sunt penultimii din Europa

Angajaţii români, mai muncitori decât restul...

Autor: Adelina Mihai

06.05.2013, 19:01 2166

Angajaţii români se află printre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale, o analiză făcută de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Mercer Marsh Benefits, realizată în rândul celor 27 de state din Uniunea Europeană.

Cu un număr de 29 de zile libere pe an (numărul minim de zile de concediu plătit + sărbătorile legale), angajaţii români se află pe penultimul loc în UE, fiind pe acelaşi nivel cu angajaţii din Germania sau Irlanda din acest punct de vedere.

Cele mai multe zile de concediu au fost acordate, în 2012, angajaţilor din Lituania (42) şi Estonia (40), în timp ce doar angajaţii olandezi au avut anul trecut cele mai puţine zile libere din UE (28).

„Studiul confirmă faptul că românii sunt printre angajaţii europeni cu cel mai mult timp petrecut la locul de muncă. Totuşi, valoarea adăugată generată de un angajat e dată de productivitatea muncii, nu de numărul de zile petrecute la locul de muncă. Pe de altă parte, în companiile care nu dispun de instrumente obiective de evaluare a productivităţii, această situaţie reprezintă un factor potenţial demotivant pentru angajaţii performanţi“, este de părere profesorul Mihai Cioc, lector universitar la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice, care este implicat în proiecte de evaluare a angajaţilor din companii private.

În UE, media zilelor libere de care au beneficiat prin lege angajaţii se situează în jurul valorii de 33 de zile. Această cifră este obţinută din cumularea zilelor de concediu stipulate de legislaţia muncii din fiecare ţară în parte şi sărbătorile legale valabile în fiecare dintre aceste state. Studiul nu a luat în considerare sărbătorile care au coincis cu zilele de sâmbătă şi duminică.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO