Tendinţe 2018 - PIAŢA MUNCII

Angajaţii români speră să fie mai bine plătiţi, deficitul de oameni creşte, restaurantele şi hotelurile vor aduce personal asiatic, iar dorinţa pentru un job la stat creşte

4 ian 2018 Autor: Adelina Mihai

♦ Angajatorii vor crea peste 150.000 de noi locuri de muncă în 2018, restaurantele şi hotelurile vor avea din ce în ce mai mulţi angajaţi nepalezi sau filipinezi, iar deficitul de personal va conduce la o creştere cu cel puţin 10% a salariilor anul acesta.

♦ Salariile angajaţilor vor creşte cu peste 10%

După ce în 2017 salariul mediu pe economie a crescut cu 14%, ajungând în luna octombrie la aproape 2.400 de lei net pe lună, în 2018 angajatorii, dar şi guvernul prognozează o creştere de peste 10% a salariilor angajaţilor, tendinţa fiind în linie cu ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Creşterea salariului minim, majorările de salarii din sectorul bugetar şi creşterile din mediul privat pentru atragerea şi retenţia angajaţilor vor fi şi în 2018 principalii factori care vor conduce la aceste creşteri.

În plus, începând din această lună, salariul minim a crescut la 1.900 de lei brut pe lună (1.162 de lei net), fiind cu 31% mai mare ca în decembrie 2017 (când salariul minim era de 1.450 de lei brut, respectiv 1.065 de lei net), pe fondul deciziei gu­vernului şi al transferului contribuţiilor de la angajator la angajat.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.01.2018

 
Cuvinte cheie:
crestere
, angajati
, personal
, restaurante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide