Profesii

Avocata Mona Muşat a investit 2,5 mil. euro în construcţia unei şcoli private în Băneasa

Şcoala Aletheea este amplasată pe un teren de 6.500 metri pătraţi, în zona Băneasa, şi are o capacitate maximă de 300 de copii care pot fi înscrişi la cursuri.

Şcoala Aletheea este amplasată pe un teren de 6.500 metri pătraţi, în zona Băneasa, şi are o capacitate maximă de 300 de copii care pot fi înscrişi la cursuri.

Autor: Andrei Cîrchelan

19.01.2014, 19:39 1258

Avocata Mona Muşat, numărul doi într-una dintre cele mai puternice firme din piaţa locală a avocaturii de business, Muşat & Asociaţii, a investit peste 2,5 milioane de euro în construcţia unei şcoli private în zona Băneasa, care urmează să fie lansată  în toamnă, odată cu începerea anului şcolar 2014 – 2015.

„Şcoala Aletheea este o şcoală privată care urmează programa naţională românească. Capacitatea maximă a şcolii este de 300 de copii. În prezent, echipa de profesori este formată din 30 de cadre didactice (învăţători şi profesori) şi personal administrativ”, a spus pentru ZF Mona Muşat, una dintre fiicele cunoscutului avocat Gheorghe Muşat.

Banii investiţi în proiect au provenit „în mică măsură” din finanţare bancară, restul fiind acoperit din surse proprii, potrivit avocatei. Suma a fost investită în achiziţia şi amenajarea terenului, în dezvoltarea construcţiei şi în utilarea şcolii.

„Recuperarea investiţiei a fost întotdeauna în plan secund. Pentru mine, în acest moment, mult mai important este ca Şcoala Aletheea să devină cunoscută, să-şi capete renume şi încredere pe piaţă şi să întâmpine cât mai mulţi copii în spaţiile pe care le găzduieşte clădirea.“

 

Construcţia a început în 2011

Şcoala este amplasată pe un teren de 6.500 metri pătraţi, în zona Băneasa, din care 2.500 mp sunt ocupaţi de clădirea şcolii, restul fiind spaţii verzi, teren de baschet şi de fotbal exterior, spaţii de joacă şi de recreere şi parcare amenajată. Clădirea în sine, cu parter şi două etaje, se întinde pe o suprafaţă de 4.500 mp, unde intră 10 săli de clasă ciclu primar, 10 săli de clasă ciclu gimnazial, precum şi o serie de laboratoare, săli de muzică, cantină, bibliotecă şi sală de sport.

„Împreună cu arhitectul, am gândit şi construit un spaţiu plecând de la construcţia unor cuburi Froeble. Friedrich Froeble a fost un pedagog german care a trăit la sfârşit de secol XVIII şi început de secol XIX şi care a pus bazele educaţiei moderne, plecând de la recunoaşterea faptului că fiecare copil este unic şi drept urmare are nevoi unice. Tot el este cel care a inventat jocul cu cuburile de lemn, un joc foarte apreciat de copii şi recomandat în întreaga lume de profesori, psihologi şi părinţi ca fiind o activitate ce dezvoltă şi încurajează curiozitatea şi imaginaţia.“

Construcţia a început în 2011 şi a presupus parcurgerea unui lung şir de etape, cu sume investite în elemente de la alegerea numelui până la alcătuirea echipei didactice şi dezvoltarea de manuale şi activităţi personalizate.

„Pentru a găsi locul ideal, am căutat timp de 6 luni, împreună cu cei mai buni agenţi imobiliari, terenul. Apoi, pentru ca terenul să se transforme, a fost nevoie de un arhitect cu experienţă în astfel de proiecte, cu imaginaţie şi cu receptivitate pentru spiritul ludic. Apoi a venit alegerea constructorului, care a trebuit să îndeplinească o serie de criterii foarte stricte impuse prin caietul de sarcini. Şi nu în ultimul rând ale­ge­rea managerului de proiect, care a avut cea mai grea sarcină, şi anume să se asigure că, în final, şcoala va îndeplini toate condiţiile impuse de regle­mentările locale şi europene specifice unităţilor de învăţământ moderne.“

Proiectul iniţiat de avocată vine într-un context în care, la nivel naţional, natalitatea scade, iar tendinţele arată apariţia unui număr din ce în ce mai mare de şcoli şi grădiniţe private.

„Noile generaţii de copii sunt mult mai curioase, intuitive, deschise spre explorare şi cunoaştere, adaptabile şi foarte modelabile în ceea ce priveşte dezvoltarea personală. Atât timp cât sistemul de stat nu va învăţa el însuşi din propriile greşeli şi nu va recunoaşte că educaţia este un proces viu şi în continuă mişcare, nu va avea şanse de supravieţuire”, a mai spus avocata.

 

Şcolile private, un business de 500 milioane de euro pe an

În prezent, România are 3,2 milioane de elevi, iar aproape 2,5% din aceştia sunt înscrişi la cele 391 de instituţii de învăţământ privat, potrivit calculelor ZF, pe baza datelor dispo­nibile la Institutul Naţional de Statistică.

Cele aproape 400 de şcoli private din România formează un business anual de peste jumătate de miliard de euro, bani care provin din taxele de şcolarizare plătite de părinţii celor 47.700 de preşcolari şi elevi care învaţă în şcolile private locale. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO