Profesii

Bacalaureat 2012: Dezastrul de la examen loveşte în plin piaţa muncii

Dezastrul de la Bac loveşte în plin piaţa muncii

Radu Manolescu, managing partner al firmei de executive search K.M. Trust& Partners

Autor: Corina Mirea

10.07.2012, 00:07 2089

Managementul politic slab, pregătirea deficitară a tinerilor în şcoală, evaluarea ineficientă şi curricula mult prea teoretizată sunt cauzele pentru care head-hunterii şi angajatorii unora dintre cele mai mari companii de pe plan local spun că rata promovabilităţii bacalaureatului a atins un nou record anul acesta.

"Rezultatele de la bacalureat sunt efecte, nu cauze, ale unor decizii mai puţin inspirate şi ale unui sistem de învăţământ care în loc să evolueze s-a degradat din ce în ce mai mult în ultimii ani. Acesta este încă unul din sem­nalele de alarmă care ar trebui să ne preocupe în viitor din punct de vedere economic. Iar cauza pro­blemelor cu care ne confruntăm ţine strict de un ma­nagement po­litic slab", a spus Radu Manolescu, managing partner al firmei de executive search K.M. Trust& Partners.

"Este necesar ca statul, dar şi marile companii de pe plan local să vină în întâmpinarea acestora cu programe de suport sau training, prin intermediul cărora să îi ajute să se perfecţioneze. Avem un mare deficit în ceea ce priveşte practica în educaţie şi nu pot spune că tinerii sunt principalii vinovaţi pentru rezultatele de anul aces­ta şi anul trecut", este de părere Ionuţ Stanimir, şef co­mu­nicare externă al BCR. Potrivit acestuia, statul tre­buie să vină în întâmpinarea tinerilor, prin oferirea unor modele sănătoase şi a unui mediu propice învăţării.

"Ştim cu toţii în ce stare se află sistemul educaţional din România. Bine, o parte din vină o au şi ei, însă ma­niera de pregătire şi modul în care se face evaluarea aces­tora este posibil să aibă mai multe «merite» în cazul de faţă. Tinerii nu ştiu pentru ce se pregătesc (este o dis­crepanţă uriaşă între modul în care sunt evaluaţi pe par­cursul anilor de liceu şi modul în care se face evaluarea finală. Cred că sunt foarte dezorientaţi", a precizat Felicia Beldean, managing partner în cadrul companiei de executive search Target Executive Search.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO