Profesii

Bilanţul pieţei muncii în primele şase luni: 60.000 de angajaţi în plus şi salarii mai mari cu 10%

Bilanţul pieţei muncii în primele şase luni: 60.000 de angajaţi în plus şi salarii mai mari cu 10%

Autor: Adelina Mihai

29.07.2011, 00:09 1079

În plus, firmele au început să-şi trimită dinnou angajaţii la training, pentru că au rămas după doi ani de crizăcu o generaţie de oameni pentru care se simte nevoia deinstruire.

Din ianuarie până la finele lunii mai îneconomie au intrat 58.900 de salariaţi noi, efectivul total desalariaţi ajungând la 4,155 milioane de persoane, potrivit datelorpublicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioadasimilară a anului trecut numărul de salariaţi a scăzut cu 55.800 depersoane, pe fondul concedierilor operate decompanii.

"Mişcarea de pe piaţa muncii este cu totulalta faţă de anul trecut, însă creşterea se datorează fie unormajorări de salarii operate de companii, fie creşterii numărului desalariaţi. În continuare însă ne confruntăm cu dificultăţi îngăsirea de specialişti", este de părere Sorina Donisa, CEO încadrul grupului de firme cu activităţi în domeniul resurselor umaneAPT. În primele şase luni ale acestui an grupul APT a înregistrat ocifră de afaceri de 6,47 milioane de euro, în creştere cu 11% faţăde anul trecut.

"Datorită modificărilor legislative seresimte o tendinţă a angajatorilor de a prelungi misiunile de muncătemporară ale angajaţilor, de la 18 la 24 de luni, pentru că noulCod al muncii oferă această posibilitate. Ne aşteptăm ca aceastătendinţă să se manifeste şi în următoarea perioadă", a mai spusDonisa.

Şi compania sibiană Trenkwalder, cuactivităţi în domeniul resurselor umane, a înregistrat o creşterede 30,7% a veniturilor încasate în prima jumătate a anului,ajungând la o cifră de afaceri de 10,98 mil.euro.

"Businessul pe segmentul angajărilortemporare îşi păstrează un trend ascendent, chiar dacă maitemperat, cu o rată de creştere a veniturilor noastre de 27%comparativ cu primul semestru din 2010. Piaţa va continua săevolueze în sens pozitiv şi ne aşteptăm ca pe segmentul de angajăritemporare, creşterea globală să fie de 20% în 2011, comparativ cuanul anterior", a spus Bogdan Florea, directorul general alTrenk'walder. Compania, care a avut anul trecut o cifră de afaceride 19,8 mil. euro, are clienţi precum BCR, Raiffeisen Bank, Nokia,Continental Automotive Systems, Ambient, Leoni Wiring Systems sauSiemens.

Cu 20% mai multe joburi decât în2010

Revenirea pie'ţei muncii se resimte şi înbusinessul jucătorilor din recrutarea online, care fac mai multeîncasări decât anul trecut din anunţurile de angajare postate decompanii.

"Numărul de joburi disponibile în primeleşase luni ale acestui an a crescut cu aproape 20% faţă de perioadasimilară a anului trecut, astfel că în perioada 1 ianuarie - 1iulie companiile au scos la concurs 18.920 de joburi. Cele maimulte posturi disponibile sunt în domeniile vânzări, serviciiclienţi inginerie şi IT", spune Oana Banu, Product MarketingManager în cadrul site-ului de recrutareMyjob.ro.

În perioada ianuarie-mai salariul mediu net afost de 1.457,4 lei, în creştere cu 1% faţă de perioada similară aanului trecut, potrivit datelor INS.

În ceea ce priveşte ofertele salariale pentrunoii angajaţi, recruiterii spun că firmele manifestă un interesdeosebit pentru candidaţii specializaţi. În cazul centrelor deoutsourcing, de exemplu, se găsesc cu greu candidaţi care vorbesclimbi străine rare, precum olandeza sau poloneza, iar companiile sevăd nevoite să ofere "indemnizaţii de fidelizare", pe lângăsalariu, pentru aceşti angajaţi. "Faţă de anul trecut, există ocerere mai mare în zona recrutărilor permanente. Ofertele salarialeau crescut mai ales în zona IT şi project management şi pentrupoziţiile de senior. Plaja salariilor pentru care se acordă acum cu10% mai mult faţă de perioada similară a anului anterior este între1.500 şi 2.000 de euro net pe lună", a spus Mirela Marinescu,recruitment manager în cadrul grupului APT.


Angajaţii, trimişi din nou latraining

Şi firmele de training şi consultanţă auresimţit o revenire în prima parte a acestui an. "AfacerileAscendis au crescut cu aproximativ 20% în primele şase luni aleanului, ajungând la 2 milioane de euro, adică la nivelulînregistrat în cel mai bun an - 2008. Avem 1.150 de zile detraining şi consultanţă livrate la jumătatea acestui an", a spusAndrei Goşu, director general al Ascendis, liderul pieţei locale deprograme de training. Tarifele pentru o zi de training în cadrulacestei companii variază între 1.100 şi 1.600 de euro pe zi, lacare se adaugă costurile variabile, generate de obţinerea delicenţe şi certificări sau achiziţia demateriale.

"Managerii şi angajaţii cu funcţii deexecuţie din companiile din producţie în mod special, dar şi dinbănci, au început să vină la programe de training. Am angajat şipatru traineri noi şi participăm la tot mai multe licitaţii, pentrucă avem şi proiectele finanţate din fonduri europene care ne aduccreşteri ale afacerii", a adăugat Goşu.

Şi Viorel Panaite, managing partner alcompaniei de training şi consultanţă în dezvoltare organizaţionalăHuman Invest, spune că este mulţumit de evoluţia afacerilorcompaniei în prima parte a acestui an şi că firma a aplicat anulacesta strategia "mai puţin şi mai bine", reuşind să atragă clienţicu care a mai lucrat în anii anteriori şi care au manifestat ocerere pentru programele de leadershipdevelopment.

"Ce am observat pe piaţă este că a apărut ogeneraţie nouă de manageri, care nu au fost instruiţi în ultimii3-4 ani şi pe care companiile au simţit nevoia să-i trimită latraining", a spus Panaite, care spune că ţinta stabilită de HumanInvest în ceea ce priveşte cifra de afaceri din acest an este de650.000 de euro, cu aproape 20% mai mică decât în2010.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO