Profesii

Bonusurile şi beneficiile angajaţilor români reprezintă 19% din pachetele salariale. La angajaţii germani şi la cei englezi ponderea este de 26%

Bonusurile şi beneficiile angajaţilor români...

Autor: Adelina Mihai

27.03.2015, 00:08 944

Pachetul salarial al unui angajat român este format în proporţie de 81% din salariul fix, la care se adaugă plăţile variabile – bonusurile sau primele obţinute cu diferie ocazii - în cuantum de 7%, precum şi bene­ficiile (cum sunt tichetele de masă, de exemplu), care reprezintă 12% din valoarea totală a sumei pe care o plăteşte un angajator pentru salariaţi.

Dacă din acest punct de vedere situaţia din România este apropiată de cea din Polonia şi din Bulgaria, în state precum Germania şi Marea Britanie partea variabilă şi de beneficii din pachetele salariale depă­şeşte un sfert din valoarea totală a acestora, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de firma de con­sultanţă în management Hay Group, prezentat la ZF HR Conference 2015.

„România nu este foarte diferită faţă de alte ţări din regiune din punctul de vedere al structurii re­muneraţiei totale, cu o pondere de 81% repre-zentată de salariul de bază. Situaţia diferă în Rusia însă, unde anga­jatorii au mutat în zona plăţilor variabile şi a beneficiilor 28% din suma alocată pache­telor salariale. Totuşi, beneficiile oferite angajaţilor trebuie privite ca o investiţie, chiar dacă angajatorii pot economisi sume importante alocând mai multe fonduri în această zonă. Dar angajatorii trebuie să acorde atenţie la modul în care selectează aceste beneficii, pentru că dacă nu sunt importante pentru angajaţi, tot compania va avea de pierdut“, a spus Mirka Straathof, regional director în cadrul Hay Group. Ea a fost invitata specială a celei de-a zecea ediţii a HR Conference organizată de ZF la începutul acestei săptămâni pe tema „Salariul, ultimul tabu?“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO