Profesii

Bruno Medicina: Managerii romani se considera atotstiutori

Bruno Medicina: Managerii romani se considera atotstiutori

Bruno Medicina, trainer si coach independent: Desigur ca managerii romani cu o anumita experienta de munca in strainatate au inteles perfect ceea ce inseamna un program de training sau un curs de coaching.

02.11.2008, 16:30 322

"Desigur ca managerii romani cu o anumita experienta de munca in strainatate au inteles perfect ceea ce inseamna un program de training sau un curs de coaching", spune italianul Bruno Medicina, trainer si coach independent. Multi dintre ceilalti, precizeaza italianul, au o atitudine de sfidatoare, de genul "ce mai vrea sa ne invete tipul asta?". Alteori, managerii autohtoni se folosesc de training ca de un alibi, adica solicita un program de formare profesionala cand de fapt ar fi nevoie de o restructurare completa la nivelul companiei din care fac parte sau pe care o conduc.

Spre deosebire de un manager roman, un strain este mult mai dispus sa asculte, daca descopera ca are de castigat in termeni de performanta, pe cand managerii straini au tendinta de a se considera "atotstiutori". Mai mult, managerii romani au impresia ca cedeaza intr-o oarecare masura daca urmeaza instructiunile unui coach sau trainer, mai ales daca compania angajatoare ii impune managerului sa urmeze un curs de training sau un program de coaching. "Pe de alta parte, generatiile noi sunt mult mai deschise si mult mai aproape de ceea ce se intampla in Occident si, prin urmare, sa muncesti cu tinerii romani este o adevarata placere", apreciaza Medicina.
In varsta de 49 de ani si absolvent de psihologie si conservator, italianul a venit in Romania la inceputul anilor '90, fiind specializat in vanzari. Banii importanti ii face insa din imobiliare, avand o agentie in Monaco. "Dat fiind ca in vanzari, imobiliare sau muzica am avut rezultate destul de bune, mi s-a cerut din ce in ce mai des sa indrum pe altcineva. Insa tot timpul eu am fost primul meu client, adica, in primul rand, am cautat sa-mi imbunatatesc propriile performante si am fost interesat in permanenta de orice putea sa ma ajute. Lucrul cu alte persoane a venit dupa", spune Bruno Medicina.
Italianul ofera servicii de coach si training, pe care le imbina cu tehnici de arte martiale sau cu exercitii fizice. De multe ori, cei care vin sa-i solicite serviciile sunt persoane care considera ca nu dispun de suficiente resurse pentru a putea obtine anumite rezultate.
"De multe ori imi folosesc pozitia de trainer sau de coach pentru a scoate lumea din colivia in care s-a inchis singura. Cum spun de obicei, cu tehnici si trucuri poti sa devii un vierme care zboara, si nu un fluture", afirma trainerul.
 
Training fara sens
Estimata la 40-50 de milioane de euro, piata de training din Romania se afla pe un drum bun, chiar daca exista un decalaj evident intre ce se intampla la noi si ce se intampla in tarile mult mai dezvoltate din punct de vedere economic. "Multe firme de training n-au facut altceva decat sa cumpere licente si sa faca o traducere a caietelor de curs. De cele mai multe ori insa, lucrurile care se predau nu au nici cea mai mica legatura cu realitatea romaneasca", spune Medicina.
Chiar daca aceste metode au eficienta lor, uneori cumparatorul unui astfel de serviciu are de pierdut foarte mult. "Oamenii ating niveluri de excelenta daca isi gasesc drumul lor. Atunci cand devin o copie a altora se transforma in maimute dresate si acest lucru este foarte trist", considera trainerul.
Cei mai multi clienti ai italianului sunt formati din vedete si sportivi cu care Medicina intra in contact in principatul Monaco. Insa, indiferent daca pregateste o vedeta sau un manager, trainerul pune foarte mult accent pe partea fizica, deoarece, in opinia sa, o persoana poate avea succes doar daca mentalul si fizicul se afla in echilibru. "Daca o persoana care apeleaza la mine fumeaza, bea sau nu se afla in cea mai buna forma fizica, in loc de sfaturi teoretice, ma axez pe o munca asidua care sa duca la o revigorare de ordin fizic", subliniaza Medicina.
Italianul este considerat un personaj excentric in piata de training locala, nu doar prin faptul ca imbina trainingul si coachingul cu pregatirea fizica, ci si pentru ca uneori isi pune elevii sa parcurga o anume distanta pe carbuni incinsi.
"Folosesc aceste metode neobisnuite, cum este mersul pe foc sau spargerea de scanduri pentru ca vreau sa le creez un soc emotional oamenilor, sa constientizeze puterea pe care o detin. Odata atins acest scop, tehnicile devin aproape inutile", precizeaza Medicina, care incaseaza dupa astfel de practici chiar si 15.000 de euro.
 
Un lider trebuie sa aiba o anumita doza de nebunie
Liderii pot fi perceputi in functie de domeniul in care activeaza insa italianul considera ca notiunea de lider poate fi atribuita oricarei persoane care vede ceea ce nu poate fi observat de catre ceilalti.
"A fi lider presupune sa ai si o anumita doza de nebunie, toti marii lideri ai lumi fiind considerati nebuni pana in momentul in care au ajuns la un rezultat. Ma refer la liderii adevarati, cei care intr-adevar au impins omenirea la limita imposibilului, cum ar fi Cezar, Columb sau Napoleon", spune italianul.
 
Cine este Bruno Medicina:
  • Coach si trainer
  • Adeptul unor tehnici de formare profesionala neconventionale, cum ar fi mersul pe carbuni incinsi sau spartul scandurilor
  • A venit in Romania la inceputul anilor '90
  • A absolvit psihologia si conservatorul
  • Este practicant de arte martiale
  • S-a apucat de coaching si training dupa o experienta bogata in vanzari
  • Are 49 de ani, iar cei mai multi bani ii obtine de pe urma agentiei imobiliare pe care o detine in Monte Carlo
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO