Profesii

Cafea, ţigări, somnifere sau antidepresive – ce "droguri" folosesc corporatiştii români pentru a fi în formă la locul de muncă

Cafea, ţigări, somnifere sau antidepresive – ce "droguri" folosesc corporatiştii români pentru a fi în formă la locul de muncă

Autor: Adelina Mihai

29.12.2012, 11:30 4576

Un procent cuprins între 5 şi 20% dintre angajaţii din corporaţii consumă <substanţe> care să-i ajute să fie în formă la locul de muncă, fie că este vorba de alcool, cafea, amfetamine sau antidepresive, iar presiunea jobului din multinaţionale începe să aibă efecte din ce în ce mai nefaste asupra comportamentelor manifestate de angajaţi, scrie cotidianul francez Les Echos.

Specialiştii de pe piaţa locală spun că, în ziua de azi, orice loc de muncă modern se caracterizează prin <mai mult>, <mai repede>, <mai mare>. Astfel că există mai multe informaţii accesibile, viteza cu care se fac tranzacţii a crescut exponenţial, există mai mulţi clienţi de mulţumit, mai multe emailuri de răspuns şi mai multe înâlniri la care angajaţii trebuie să ajungă.

"Principalele efecte al acestei realităţi sunt: capacitatea scăzută de concentrare a atenţiei, mai puţin timp de rezolvare a sarcinilor, mai puţin timp pentru a gândi, iar seara când ajungem acasă avem mai puţină energie pentru familie, mai puţin timp rămas pentru relaxare, mai puţine ore de somn. Dimineaţa când ne întoarcem la muncă suntem mai puţin odihniţi, mai puţin implicaţi şi mai puţin capabili să ne concentrăm sau să avem idei bune. Dacă se întamplă să performăm la nivel înalt, este doar pentru o perioadă şi ne costă sănătatea şi calitatea vieţii. În mod paradoxal mai mult, mai mult înseamnă mai puţin, de fapt", spune psihoterapeutul Bogdana Bursuc, care lucrează în cadrul MindInstitue. Ea mai precizează că, în acest context, angajaţii români încep să se ajute de diferite substanţe sau produse pentru a-i ajuta să performeze mai mult, mai mult, peste perioada fiziologică în care putem face acest lucru.

"Unele dintre persoanele care vin la cabinet sunt în această situaţie. Cele mai frecvent consumate produse sunt cafeaua, ţigările, vitaminele, somniferele sau anxioliticele. Industriile care subscriu în mare măsură tabloului descris mai sus sunt în special în unele companii media (unele trusturi de presă scrisă sau online) şi unele companii de PR. De asemenea, astfel de cazuri pot fi întâlnite în orice companie, în funcţie de stilul de management şi de vulnerabilităţile personale ale angajaţilor", mai spune Bogdana Bursuc.

Locul de muncă a devenit un mediu prielnic pentru dezvoltarea dependenţelor în rândul angajaţilor, care au trecut, mai ales în perioada 1990- 2000, printr-o etapă în care lucrau 10- 12 ore pe zi, pe salarii mici, în condiţii de muncă nefavorabile, astfel că alcoolul a ajuns să fie considerat un vector de convieţuire şi de integrare în organizaţii, mai scrie Les Echos. După alcool, alte tipuri de substanţe au început să fie consumate de angajaţii din corporaţii, pentru că presiunea de care aveau parte la locul de muncă i-au determinat să caute beneficiile drogurilor pentru a nu mai avea trac atunci când fac o prezentare sau sunt într-o şedinţă sau pur şi simplu pentru a uita că le e teamă că un proiect la care au lucrat ar putea eşua.

 

Ce recomandă psihologul pentru angajaţii care consumă "substanţe" pentru a performa la locul de muncă:

 
  • mai puţine aşteptări de la noi şi de la ceilalţi
  • mai puţine presiuni autoimpuse
  • testarea îngrijorărilor (să nu ne comportăm ca şi cum ele sunt adevărate)
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO