ZF 24

Calculează instant anul în care vei ieşi la pensie

Calculează instant anul în care vei ieşi la pensie
19.11.2015, 09:32 26279

Casa Naţională de Pensii Publice oferă posibilitatea calculării vârstei de pensionare în funcţie de anul naşterii.

Calculează anul în care vei ieşi la pensie

În prezent, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Tendinţa la nivel mondial este însă de creştere a limitei de vârstă, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă şi a unor sisteme publice de pensii foarte împovărate care susţin cu greu numărul tot mai mare de pensionari.

Marea problemă socială a economiei româneşti este însă faptul că numărul de pensionari este în continuare mai mare decât numărul de salariaţi şi decât numărul celor care sunt contribuabili la pensie, astfel că în martie în economie existau 5,2 milioane de pensionari. Evoluţia indicatorilor demografici arată însă un viitor în care numărul pensionarilor va fi din ce în ce mai mare, ceea ce pe fondul scăderii populaţiei, înseamnă că din ce în ce mai puţini angajaţi va trebui să susţină mai mulţi pensionari.

Citeşte şi: Cum să obţii pensie dacă ai muncit în alte ţări din Uniunea Europeană - ghid complet şi documente

În prezent, contribuţia la sistemul de pensii este, în cazul angajaţilor cu contracte de muncă, de 31,3% din valoarea salariului lunar brut (20,8% fiind contribuţia datorată de angajator şi 10,5% cea a angajatului).

În urmă cu câteva luni, Ziarul Financiar a realizat o analiză cu privire la economisirea pentru a avea o pensie decentă. Spre exemplu, pentru a strânge 180.000 de euro la 65 de ani, su-mă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de euro pe lună (timp de 15 ani), sunt necesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lună timp de 45 de ani, adică de la vârsta de 20 de ani, potrivit unei analize a ZF luând în calcul o dobândă sau randament anual mediu de 5%. Mai multe detalii aici
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO