Profesii

Când vor ajunge angajaţii români la salarii de 2.000 de euro pe lună, cum au nemţii?

Când vor ajunge angajaţii români la salarii de 2.000...

Autor: Corina Mirea

17.11.2014, 20:13 3429

Angajaţii din Germania câştigă, în medie, puţin peste 2.000 de euro net pe lună, de aproximativ cinci ori mai mult decât salariaţii români. Angajaţii din România nu vor ajunge însă niciodată să aibă astfel de salarii dacă productivitatea forţei de muncă nu va creşte, iar categorii de salariaţi aflaţi „pe val”, cum ar fi IT-iştii, nu vor deveni majoritatea covârşitoare pe piaţa muncii. Aceştia ar trebui să ia locul bugetarilor cu salarii mici (care reprezintă în prezent un sfert din forţa de muncă din economie) şi a muncitorilor necalificaţi din zona de manufactură, în special, care sunt în prezent plătiţi cu mult sub media naţională.

„Un astfel de scenariu nu va fi posibil prea curând, din păcate. Dacă stăm să ne uităm şi la ţări precum Ungaria sau Polonia, care ne-au luat-o cu mult înainte la capitolul industrie, infrastructură, dezvoltare economică, există o diferenţă semnificativă încă între salariul mediu al angajaţilor unguri şi polonezi şi salariul mediu pe care îl câştigă germanii”, este de părere Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România. În Polonia salariul mediu pe economie este de aproape 700 de euro, iar în Ungaria este de 500 de euro.

Florin Godean precizează că există însă o situaţie care ar putea genera creşteri ale salariului mediu din România şi apropierea de cel pe care angajatorii îl oferă salariaţilor în Germania: atunci când ponderea angajaţilor cu studii superioare va ajunge o majoritate covârşitoare, când salariaţii din industria IT, din centrele de outsourcing şi companiile din telecom vor depăşi numărul salariaţilor necalificaţi, în prezent plătiţi în unele sectoare de producţie cu mai puţin de 1.500 de lei net pe lună.

“Este, totuşi, foarte bine că încă există producţie în România, pentru că acesta este prima treaptă într-o economie sănătoasă, apoi urmează cercetarea şi dezvoltarea, unde unele sectoare de activitate, cum ar fi IT-ul, au ajuns deja”, mai spune el.

Pe de altă parte, Sandra Jitianu, manager la firma de consultanţă în management Ensight, susţine că o creştere a salariului mediu pe economie din România va fi posibilă atunci când productivitatea angajaţilor români va creşte.

„În mare parte, vina este însă a angajatorilor care, în proporţie de 20%, nu sancţionează în niciun fel lipsa de performanţă a angajaţilor. Atunci când procesul de evaluare nu are niciun fel de consecinţe, angajaţii cu prestaţie slabă nu sunt motivaţi să se corecteze, iar angajaţii cu rezultate bune ajung să se demotiveze în timp. În plus, ca angajaţii să fie mai productive, organizaţia trebuie să fluidizeze procesele care stau la baza muncii salariaţilor”, a spus Sandra Jitianu, prezentă la evenimentul HR Insider organizat de ZF Corporate la finalul lunii trecute.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO