Profesii

Candidatii la MBA asteapta 7.000 euro/luna dupa absolvire

30.09.2008, 20:18 38

Romanii interesati sa urmeze un program de Master of Business Administration (MBA) pe piata locala se asteapta sa castige peste 7.000 de euro pe luna dupa absolvire, de peste trei ori mai mult decat media salariala inregistrata in randul managerilor care au finalizat deja un MBA.

Salariul mediu al unui absolvent de MBA de pe piata locala este de 2.100 de euro pe luna la nivelul acestui an, arata datele unui studiu realizat de QS Network, care organizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mare program international de targuri de informare de scoli de afaceri.
Asteptarile salariale ale romanilor dupa absolvirea unui program de MBA sunt astfel de trei ori si jumatate mai mari comparativ cu media salariala reala a absolventilor de pe piata locala. Romania se situeaza pe locul 16 din 33 in functie de nivelul salarial al absolventilor de programe de instruire manageriala, depasind castigurile din tari ca Bulgaria, unde salariul mediu al unui absolvent de MBA este de 1.900 de euro pe luna.
Cel mai bine platiti absolventi de MBA sunt nemtii, care raporteaza castiguri salariale medii de 5.600 de euro lunar, urmati de francezi, cu 4.800 de euro pe luna si de britanici, care castiga aproximativ 4.600 de euro dupa terminarea unui program de MBA.
Toti respondentii studiului realizat de QS Network au asteptari salariale nerealiste, declarand ca dupa absolvirea unui MBA se asteapta la salarii duble sau chiar triple comparativ cu salariile reale din piata.
Piata locala a programelor de MBA si EMBA este estimata la aproximativ 5 milioane de euro, iar numarul managerilor care au absolvit astfel de programe este de 2.500. In prezent, pe piata locala sunt oferite 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre 4.400 si 35.000 de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO