Profesii

„Capcana“ celor mai căutate joburi. „Tinerii nu trebuie să îşi aleagă specializarea în funcţie de domeniile căutate în prezent“

„Capcana“ celor mai căutate joburi. „Tinerii nu...

Autor: Mihaela Pascari

07.01.2017, 00:00 3080
Absolvenţii de liceu care vor să se înscrie la facultate trebuie să îşi aleagă specializarea în funcţie de abilităţile pe care le deţin, şi nu de domeniile căutate la momentul respectiv, a spus Dumitru Miron, fostul decan al Facultăţii de relaţii Eco­nomice Internaţionale din cadrul ASE.
 
„Alegerea specializării trebuie făcută cu atenţie şi să depindă de nişte talente pe care le are tânărul. Ei trebuie orientaţi în carieră încă din timpul şcolii pentru că orientarea spre un domeniu căutat la momentul de faţă poate fi o capcană, având în vedere că un program de licenţă şi masterat durează cinci ani, iar studentul nu îşi poate schimba profilul în fiecare semestru“, a explicat Dumitru Miron.
 
Mai mult de jumătate dintre tinerii şi părinţii cu copii între 16 şi 23 de ani aleg universităţile în funcţie de şansele de angajare imediat după absolvire, potrivit unui studiu realizat de D&D Research la iniţiativa Universităţii Româno-Ame­ricane.  „În ţările mai avansate tinerii ştiu din clasa a patra la ce se pricep mai bine, dacă nu merg toţi în acea direcţie, măcar au un punct de reper. Nici dacă s-ar orienta toţi în aceeaşi direcţie nu este bine, pentru că se va crea inflaţie de absolvenţi într-un anumit domeniu şi vom consuma iraţional resursa umană“, a spus Dumitru Miron.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO