Profesii

Care sunt companiile care au beneficiat de ajutoare de la stat în ultimii 6 ani. La ce afaceri au ajuns în prezent

Care sunt companiile care au beneficiat de ajutoare de la...

Autor: Dana Ciriperu

13.07.2014, 12:31 467

Doar 11 companii controlate de antreprenori ro­mâni au beneficiat în perioada 2008 – iunie 2014 de aju­toare de stat dintr-un total de 66 de acorduri de fi­nan­ţare semnate în ultimii şase ani, o pe­rioadă în care lipsa finanţării şi scă­derea consumului au pus la pă­mânt peste 100.000 de companii din Ro­mâ­nia. Prin intermediul a trei scheme de finan­ţa­re, Mi­nis­terul Finanţelor a acordat începând din 2008 aju­toare de stat de aproape 640 mil. euro pentru a sus­ţine investiţii de peste 2,1 mld. euro care aduc în eco­no­mie 21.000 de locuri de muncă, după cum arată un do­cument publicat pe site-ul mbuget.gov.ro. Din suma totală de 640 mil. euro, doar 57 mil. euro au mers însă către companii controlate de antreprenori ro­mâni, po­trivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor pu­blice.

„Antreprenorii români nu au acces la finanţare, avem în ţară doar bănci străine, iar ajutorul de stat ar tre­bui să meargă măcar în proporţie de 60% către ca­pitalul românesc“, spune Ioan Tecar, acţionarul gru­pu­lui MG Tec din Dej, unul dintre cei 11 antreprenori care au cerut şi au primit un ajutor de stat de aproape 10 mil. euro.

Bilanţul programelor de ajutoare de stat acordate prin intermediul a trei scheme de finanţare în perioada 2008-30 iunie 2014 a fost făcut de către Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care anunţă astfel „încheierea, la data de 30 iunie 2014, a  perioadei de valabilitate pentru emiterea de acordurilor pentru finanţare a schemelor de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin sprijinirea investiţiilor cu impact în economie administrate în perioada 2008-2014“.

Guvernul a pregătit însă o nouă schemă de ajutor de stat, care să fie aplicată până la sfârşitul anului 2020, de care vor beneficia doar un număr deja estimat de 150 companii, investiţiile iniţiale fiind astfel ajutate doar dacă valoarea minimă se ridică la 20 milioane euro şi sunt păstrate cinci ani, potrivit Mediafax. Ajutorul de stat va fi plătit în perioada 2015-2023, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, iar bugetul anual maxim va fi de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Numărul total estimat al firmelor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150, se arată în document.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO