Profesii

Care sunt principalele modificări ale legii indemnizaţiilor pentru mame, aplicate începând cu luna iulie?

Care sunt principalele modificări ale legii...

Autor: Adelina Mihai

21.04.2016, 13:30 4690

Legea care aduce modificări indemnizaţiilor pentru mame, promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată ieri în Monitorul Oficial, stabileşte un plafon minim de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimiul an anterior naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din salariul minim. Cu alte cuvinte, dacă până în prezent o mamă care primea nivelul minim de indemnizaţie beneficia de o indemnizaţie lunară de 600 de lei, din luna iulie (de când se aplică legea), indemnizaţia minimă pentru mame va fi de 1.062 de leipe lună (adică 85% din valoarea salariului minim, care va fi de 1.250 de lei brut în iulie).

„Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, se arată în lege, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 304 de ieri, 20 aprilie 2016.

Această indemnizaţie se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani, iar dacă mamele se întorc la muncă mai repede, vor primi un stimulent de 50% din valorea indemnizaţiei minime, adică de crica 530 de lei pe lună.

Legea pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial din 20 aprilie 2016, poate fi consultată AICI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO