Profesii

Carmen Iancu, HR manager al Caroli Foods: Nu este greu sa depui un proiect pentru bani europeni, dificultatea consta in implementare

Carmen Iancu, HR manager al Caroli Foods: Nu este greu sa depui un proiect pentru bani europeni, dificultatea consta in implementare
25.10.2009, 23:25 1826

"Greutatea nu consta in a depune un proiect si a obtinefondurile, ci in derularea lui. Nu mi-am imaginat ca as putea satrec printr-o experienta care sa fie atat de benefica organizatiei,dar care sa ma puna adesea in dificultate", sustine Carmen Iancu,HR manager in cadrul Caroli Foods, care a incheiat anul trecut cuafaceri in valoare de aproximativ 69 mil. euro.

Proiectul, care se va finaliza in luna noiembrie a acestui an,are o valoare de 189.000 de euro (din care 80% reprezintafinantarea din fonduri Phare, restul fiind contributie proprie) sise adreseaza unui numar de 123 de angajati din middle management sispecialisti, care participa la programe de instruire. 2008 a fostultimul an in care au putut fi obtinuti bani prin fondurile depreaderare Phare, acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana.

"Exista o modalitate standard foarte rigida pentru intocmireaunor documente, pe care trebuie sa le trimiti sub o anumita forma,iar ei ti le trimit inapoi dupa ce iti mai adauga o virgula, deexemplu. Astfel, se intampla sa trimiti de cinci - zece ori acelasidocument, care nu este nici macar o solicitare, ci o simplainstiintare." Exista trei cursuri finantate din bani europeniorganizate de Caroli Foods: unul de management general, unul demanagement de vanzari si unul de management in comunicareorganizationala.

Caroli Foods nu este prima companie care a intampinatdificultati la implementarea proiectelor finantate din fondurieuropene. O mare parte din angajatorii care au aplicat anul trecutpentru finantare europeana pentru resurse umane s-au confruntat cuprobleme legate de evaluarea proiectelor (realizata de autoritateade management a programului), care s-a efectuat cu o intarziere decateva luni sau au avut dificultati privind primele transe de bani,care nu au intrat la timp in conturile beneficiarilor, iaractivitatile din proiecte nu au putut fi derulate conformplanului.

"As mai aplica pentru fonduri europene pentru HR, dar nuneaparat pentru partea de instruire, ci pentru proiecte deschimbare organizationala, de eficientizare si chiar de optimizarede procese. De asemenea, am putea fi nu neaparat solicitanti, ciparteneri-benficiari ai unor programe organizate din finantarieuropene."

70% din angajati lucreaza in productie

Majoritatea angajatilor din cadrul Caroli Foods (aproximativ900) lucreaza in cele doua fabrici din Pitesti. La finele anuluitrecut, compania avea aproximativ 1.300 de angajati.

"S-au facut si angajari, insa ne-am orientat intotdeauna pentrua avea un numar optim de personal, care este cuprins intre 1.300 si1.450 de oameni. Cred ca suntem printre putinii din piata care auavut locuri de munca vacante. Am facut angajari pe partea deproductie, pentru personalul operativ, dar si pe posturi care neajuta sa mergem in directia de crestere a cotei de piata sau deconsolidare a brandurilor."

Recent, Caroli si-a schimbat executivul responsabil de relatiacu lanturile internationale de retail, numindu-l pe Aurel Vlaicu infunctia de National Key Account Manager, pe care l-a recrutat de laRedBull Romania, distribuitorul de bauturi energizante. Pana anultrecut, Caroli si-a mai recrutat trei executivi de la producatorulde tigarete JTI, angajati care lucreaza in prezent la conducereadepartamentelor de vanzari si comercial.

20.000 de euro, cel mai scump pret pentru unexecutiv

Pentru recrutarea executivilor, Caroli a apelat la serviciilemai multor agentii de recrutare, chiar si pentru acelasi post.

"Recrutarea unui executiv costa cam 25 - 30% din salariul anual,cost pe care am fost dispusi sa-l platim. Cred ca cel mai mult amplatit 15.000 - 20.000 de euro pentru recrutarea unui manager detop."

Pentru selectia candidatilor pentru celelalte pozitii, cele maieficiente modalitati de recrutare sunt anunturile din ziarelelocale si distributia de fluturasi, dar si anunturile pe site-urilede recrutare.

"Recent, am intampinat dificultati in gasirea unui candidatpotrivit pentru o pozitie in zona financiara. M-am gandit ca acestiangajati sunt cel mai putin dispusi sa faca o miscare in acestmoment, spre deosebire de oamenii din vanzari, care au continuatsa-si schimbe locul de munca si in 2009".

Vor 50 de angajati in leasing

Daca anul trecut fluctuatia de personal din cadrul Caroli Foodsajungea pana la 30%, in prezent a scazut la jumatate, fiind de sub15%.

"Anul trecut am incercat sa avem toate metodele de atragere decandidati, de la distributie de fluturasi, participari la targurila agentii de recrutare, ne-am orientat chiar si spre zona deleasing de personal."

Leasingul de personal este o formula de angajare relativ noua pepiata locala, prin care firmele de recrutare angajeaza personal peo perioada determinata pentru companii. Caroli intentioneaza safoloseasca aceasta modalitate de recrutare pentru perioadele devarf, in care exista o crestere a vanzarilor si a productiei.

"Nu am folosit inca angajati prin leasing de personal, insa amavut o incercare anul trecut, iar partenerii nostri nu au reusit sane furnizeze numarul de angajati solicitati. Incercam sa folosimaceasta metoda si in prezent, si am estimat ca pentru sfarsitulacestui an am avea nevoie de un numar de 50 de angajati recrutatiprin leasing".

In luna martie a acestui an, numarul angajatilor din Romaniacare erau in leasing de personal se ridica la 2.700, potrivitdatelor furnizate de compania de recrutare Lugera& Makler.

In acest moment, compania se afla in etapa de analiza, in careestimeaza care ar fi necesarul de personal angajat temporar si ince momente ar trebui sa lucreze in companie acesti angajati.

Bonusuri in functie de performanta pentrumuncitori

Incepand cu acest an, angajatii din zona de productie carelucreaza in Caroli Foods pot primi bonusuri in functie deperformanta, sistem care nu se aplica acestei categorii de personalpana acum.

"Am introdus un sistem de bonusare a personalului operativ carereprezinta un procent aplicat la salariu, in functie de nistecriterii care au fost indeplinite de angajati. Procentul se aplicain urma unei evaluari si este de peste 5% din salariul deincadrare." Iancu sustine ca, in urma politicii de salarizareaplicate in ultimii ani, compania a ajuns la nivelul pietei in ceeace priveste sistemul de salarizare.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, unsalariat din industria alimentara castiga la sfarsitul anului 2007un salariu mediu net de 235 de euro.

Anul trecut, Caroli Foods a organizat cursuri de calificarepentru 100 de muncitori, iar anul acesta un numar de 150 deangajati din productie au beneficiat de programe de calificareacreditate de Ministerul Muncii.

"Exista din ce in ce mai putine calificari in industriaalimentara, intrucat absolventii de liceu nu mai au aceastacalificare."

Cariera

  • August 2006 - prezent: HR Manager, Caroli Foods
  • Ianuarie 2002 - 2006: organisational development manager,Heineken Romania
  • Februarie 2000 - septembrie 2002: HR Consultant, IrecsonConsulting
  • August 1996 - februarie 2000: HR Specialist, TuborgRomania
  • Academia de Studii Economice

Caroli Foods, pe scurt

  • Unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri de pe piatalocala
  • Detine doua fabrici in Pitesti, cu o suprafata productiva depeste 18.000 mp
  • Cifra de afaceri de 68,6 mil. euro in 2008
  • 1.413 angajati in Romania
  • Cota de piata de 12,1%, potrivit datelor companiei
  • Concurenti pe piata locala: Cristim, Aldis Calarasi, Transavia,Unicarm, Agricola Bacau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO