Profesii

Cât te costă să ajungi un finanţist cu acreditare internaţională

 Cât te costă să ajungi un finanţist cu acreditare internaţională

Autor: Corina Pirva

13.02.2011, 15:59 6350

Costurile pentru cele mai scumpe programe de calificare îndomeniul financiar pornesc de la 12.000 şi ajung până la 15.000 deeuro, acestea fiind printre cele mai scumpe programe de educaţiemanagerială apărute în ultimii ani în România.

Specialiştii spun că obţinerea unor calificări, precum ACCA,CIMA sau CFA, dar şi cunoştinţele acumulate de-a lungul timpuluiaduc promovări pe care în mod obişnuit profesioniştii care lucreazăîn finanţe şi în planificare strategică le obţin cu maredificultate.

Deşi costurile pentru astfel de programe sunt destul deridicate, recunoaşterea valorii adăugate în business a acestorcalificări are loc într-un mod vizibil accelerat pe piaţa de muncă,potrivit Matildei Crossman, managing director al firmei britanicede consultanţă The ExP Group.

"Posibilitatea de a face alegerea dintre mai multe calificări vaoferi avantaje competitive distincte companiilor şi implicit se vareflecta în rata de creştere a notorietăţii acestor programerecunoscute internaţional", a mai adăugat Crossman, care conduce ofirmă care oferă astfel de calificări. O altă companie careorganizează cursuri pentru programele CIMA şi ACCA este BPPProfessional Education.

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) ar puteareprezenta o alternativă pentru managerii care vor să seperfecţioneze în domeniul financiar şi care sunt în măsură săîntocmească situaţii financiare. Programul este solicitat mai alespentru angajaţii care lucrează în domeniul companiilor cuactivităţi în audit, finanţe sau contabilitate.

Cealaltă calificare, CIMA (Chartered Institute of ManagementAccounting), oferă posibilitatea analizării unei situaţiifinanciare şi luarea unei decizii pe baza acelei analize. Programulse adresează celor care profesează sau îşi doresc poziţiistrategice în cadrul companiilor în care lucrează şi suntresponsabili de planificare şi strategie de business. Acesta oferăspecializare pe trei arii de business: conducerea unui business şigestionarea resurselor, operaţiuni şi strategie şi performancemanagement. Înscrierea la CIMA depinde de rezultatele obţinute lacalificările anterioare şi de examenul de certificare, în acest cazexistând o serie de programe oferite de firme de trainingprofesional care accelerează procesul de accedere la cursurileCIMA, prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute lacalificările anterioare şi astfel, viitorul cursant poate trece lanivelul managerial sau strategic al CIMA, în funcţie de direcţia debusiness pe care vrea să o urmeze.

"În mod cert, CIMA va avea o recunoaştere şi în Româniacomparabilă cu ACCA, aşa cum se întâmplă la nivel global. Desigurcă vorbim încă de un număr mic de studenţi în România, darnotorietatea acestor calificări cu recunoaştere internaţională vacreşte în viitorul apropiat", a mai spus Crossman.

Un alt program cu renume internaţional, CFA (Chartered FinancialAnalyst), reprezintă cea mai înaltă calificare pentruprofesioniştii în domeniul analizei şi managementuluiinvestiţiilor.

Cei care nu dispun de resursele financiare necesare pentru aobţine astfel de calificări pot încerca să obţină burse de lafirmele care organizează aceste cursuri.

Care sunt cele mai prestigioase programe locale pentrufinanţişti

ACCA- Association of Chartered CertifiedAccountants

14 examene
Durata medie a programului este de 3-4 ani
Costul unui astfel de program: 15.000 de euro.
CIMA- Chartered Institute of Management Accounting

10 examene bazate pe studii de caz:
- După 3 examene CIMA, primeşti CIMA Diploma in ManagementAccounting
- După 6 examene, CIMA Advanced diploma in ManagementAccounting
- După 10 examene, primeşti CIMA membership

Durata programului: cel puţin 2 ani
Preţul programului: 12.000 de euro
Vârsta medie a cursanţilor: 27-28 de ani
CFA- Chartered Financial Analyst

Durata medie a programului: 3-4 ani
3 examene ("nivele"), trecerea la urmatorul nivel fiindcondiţionată de promovarea nivelului anterior
Preţul programului: aproximativ 1.200 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO