Profesii

Câţi pompieri sunt în România şi ce salarii câştigă

Câţi pompieri sunt în România şi ce salarii câştigă

Autor: Corina Mirea

10.09.2014, 11:01 7253
Aproximativ 30.000 de români lucrează în prezent ca pompieri, slujbă în care responsabiliăţile implică lupta cu flăcările, participarea la inundaţii sau acordarea primului ajutor pentru salvarea vieţilor oamenilor.   
 
Cei care lucrează ca pompieri cu grad de subofiţeri s-au instruit timp de doi în şcolile de profil şi sunt angajaţi la stat, iar salariile variază în funcţie de experienţa pe care o au în câmpul muncii, dar şi de specializarea pe care şi-au ales-o. Astfel, salariile acestora încep de la 1.100 de lei net pe lună şi pot ajunge până la 2.800 de net pe lună, plafonul maxim pe care îl poate atinge un pompier cu grad de subofiţer într-o unitate din Bucureşti sau Cluj, potrivit informaţiilor publicate pe site-urile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dealu Spirii" din Bucureşti şi cel al ISU Cluj.
 
Nu doar subofiţerii participă la intervenţii, ci şi ofiţerii (mai mari în grad), care termină după patru ani de studiu  Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie, Acaedmia Tehnică Militară sau Academia Forţelor Terestre, însă cei mai mulţi se ocupă de logistica unităţilor, contabilitate sau supervizează intervenţiile, potrivit informaţiilor din piaţă. Iar salariul este pe măsură. Dacă minimul porneşte cam de la acelaşi nivel ca cel al subofiţerilor, în cazul ofiţerilor fără funcţie de comandă, salariul maxim pe care aceştia îl pot primi în unităţi ISU din Bucureşti, Cluj, Olt sau chiar Mureş variază între 5.000 şi aproape 7.000 de lei net pe lună, în condiţiile în care salariul mediu pe economie este de circa 1.700 de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO