Profesii

Cati romani castiga peste 500 de euro net pe luna fata de acum cinci ani

07.06.2010, 23:26 252

Numarul salariatilor romani care castiga un salariu net de peste500 de euro pe luna a crescut de aproape 2,3 ori in perioada 2005 -2009, ajungand la 450.000 in luna octombrie a anului trecut,potrivit datelor centralizate de ZF pe baza datelor de laInstitutul National de Statistica (INS).

In anul 2005, aproximativ 197.000 de angajati romani aveausalarii nete mai mari de 500 de euro pe luna. Explicatia? Avem otara cu o economie aflata in curs de dezvoltare, cu forta de muncadestul de calificata la un pret redus.

"Costul fortei de munca si salariul mediu nominal pe economie aucrescut continuu in ultimii zece ani, ca urmare a cresteriieconomice si a competitiei care acum doi ani era acerba intreangajatori, cand se declansase o adevarata spirala crescatoare asalariilor. Era de ajuns sa ai studii superioare abia terminate casa poti solicita fara nici o zi experienta un salariu cuprins intre400 si 600 de euro net pe luna", sustine Sorin Faur, regional HRcoordinator al BDO Balkans, functie din care coordoneazaactivitatile de resurse umane ale firmei de audit si consultantadin sapte tari. Situatia salariilor de anul trecut este un rezultatal unei perioade in care companiile s-au batut pe angajati,confruntandu-se cu un deficit de forta de munca, deficit care s-amai temperat odata ce angajatorii au trecut la disponibilizaripentru a-si tine afacerile pe linia de plutire.

In 2005, aproape un sfert din salariatii romani (adica peste unmilion de angajati) castigau sub 400 de lei (111 euro)pe luna, inconditiile in care salariul minim pe economie era de 330 de lei (92euro).

In 2009, numai 200.000 de salariati (adica numai 5% din cei 3,72mil. de salariati luati in evidentele INS) aveau un salariu mai micsau la nivelul salariului minim pe economie, de 600 de lei (143euro).

"Cresterile salariale trebuie raportate la contextul economic siregional mai larg, salariile din privat fiind o consecinta directaa relatiei dintre cerere si oferta. Pe ansamblu, salariile s-aumajorat in ritmul in care cererea a crescut mai repede decat ofertasi au crescut inainte de criza pe toate nivelele si palierele, darmai ales pe pozitiile de entry. In prezent, lucrurile nu mai stauasa", mai spune Faur.

Domeniile in care se ajunge mai repede pe o pozitie deentry-level la suma de 500 de euro net pe luna suntfinanciar-contabil si bancar, audit, consultanta, IT sau chiar incall-centere.

"In general, evolutia salariala este mai rapida in domeniile incare rata de acumulare a cunostintelor este mare la inceput siconduce la o maturizare profesionala intensiva, in conditiile incare salariile pe pozitii de entry pleaca oricum de la 1.500 de lei(357 euro- n.r.)in aceste domenii", adauga Faur.

Datele INS sunt raportate la un efectiv de salariati de 4,47milioane in 2005 si 3,72 milioane in 2009, intrucat in evidenteleStatisticii nu sunt inclusi cei 260.000 de bugetari din sistemele"speciale", de siguranta publica si aparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO