Profesii

Ce funcţii au cei care s-au angajat pe salarii de până la 1.200 de euro net/lună în plină criză

Ce funcţii au cei care s-au angajat pe salarii de până la 1.200 de euro net/lună în plină criză

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

30.01.2012, 12:11 9916

IT-ştii au fost angajaţii răsfăţaţi ai crizei, un tânăr absolvent de Politehnică reuşind să obţină la angajare un salariu de 1.200 de euro net pe lună pentru o funcţie de dezvoltator de software junior.

Salariile oferite angajaţilor din sectorul IT au sfidat criza, pentru că produsele companiilor de profil se vând foarte bine în străinătate, iar statul oferă facilităţi fiscale pentru angajatorii care recrutează dezvoltatori de soft.

"Politehnica are patru ani de facultate, iar studenţii din anul II sau III nu prea pot lipsi de la cursuri ca să muncească, pentru că materia este foarte densă. Însă ei lucrează pe proiecte în timpul facultăţii şi de aceea au deja experienţă la absolvire şi îşi permit să ceară salarii mari la angajare. Un programator junior câştigă între 800 şi 1.200 de euro net la angajare", spune Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.

Şi în telecomunicaţii numărul de salariaţi a crescut uşor în ultimul an, iar angajatorii au căutat fie dezvoltatori de soft pentru smartphone-uri (pe salarii cuprinse între 800 şi 1.000 de euro), fie ingineri de mentenanţă sau de reţea, pentru care salariile încep de la 600 de euro.

În ceea ce priveşte industria, cel mai afectat sector al economiei, angajări s-au făcut de către producătorii de componente auto sau furnizori de anvelope. În aceste companii, un inginer proaspăt absolvent primeşte un salariu de 600 de euro net.

Salariile în outsourcing diferă foarte mult în funcţie de numărul de limbi străine cunoscute: dacă cei care cunosc doar limba engleză primesc salarii nete care încep de la 400 de euro, cei care cunosc o limbă nordică, de exemplu, pe lângă engleză, pot câştiga peste 1.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO