Profesii

Ce hobby-uri au oamenii din business si cat platesc pentru ele

03.03.2008, 13:12 144

Chiar daca nu au foarte mult timp liber la dispozitie, managerii din companii ajung sa cheltuiasca si peste 6.000 de euro pe hobby-uri in decursul unui an.
Una dintre activitatile preferate ale Andreei Lupan, HR & organizational development specialist al companiei farmaceutice Actavis, sunt jocurile pe computer.
"Printre hobby-urile mele se numara jocurile Role Playing Games (RPG - n.r.), care contin o poveste complexa si in care trebuie sa indeplinesti foarte multe sarcini. Tinand cont de faptul ca in industria IT&C investitia intr-un computer care sa tina pasul cu jocurile sunt din ce in ce mai pretentioase. In cazul meu, costurile cu tehnologia ajung la
5-10% din veniturile personale", spune Lupan.
Cristian Popescu, HR manager la Genpact, companie care ofera servicii de Business Process Outsourcing (BPO), se poate spune ca este o persoana careia ii place sa calatoreasca mult. "Recent, am fost in Austria, Italia, India si Statele Unite. Imi propun sa revad SUA, dar vreau sa ajung si in China, Maroc sau in insulele grecesti. Bugetul meu anual este cuprins intre 4.000 si 6.000 de euro", mentioneaza Popescu.
"Intrucat in fiecare zi muncesc cu mintea, aleg sa ma relaxez prin activitati fizice. Merg la fitness de cel putin trei ori pe saptamana si la schi de doua ori pe an. Cateodata, reusesc sa schiez mai des, avand in vedere ca Austria este la doar doua ore distanta (de Ungaria - n.r.) cu masina. De asemenea, imi place sa practic squash-ul si sa fac scufundari", declara Natasa Kazmer, corporate communications & public affairs director al Wizz Air.
Reprezentanta operatorului de zboruri low-cost este pasionata si de scufundari.
"De obicei, petrec una-doua saptamani la scufundari in Marea Rosie sau Marea Adriatica". In ceea ce priveste bugetul pe care il aloca pentru indeplinirea acestor lucruri, Kazmer considera ca nu depaseste suma de 2.000 de euro anual.
In Romania, achizitionarea unui echipament complet de schi destinat unei persoane amatoare poate ajunge, in medie, in jurul a 1.500-2.000 de euro, incluzand schiuri, clapari, dar si sosete sau ochelarii specifici.
"Putem intalni si situatii in care un echipament complet sa ajunga fara probleme la 4.000-5.000 de euro intr-un magazin profesionist. In Austria, de exemplu, preturile sunt putin mai mari, dar in perioada reducerilor preturile sunt la un nivel mai mic decat in Romania. Inchirierea unui echipament in Austria ajunge la 20-30 de euro pe zi, insa calitatea acestuia este peste cea din Romania", spune reprezentantul unui magazin specializat in comercializarea de echipament montan.
De schi este pasionat si Cristian Gheorghe, general manager al firmei Business Intelligence Alliance (BIA), care desfasoara activitati de recrutare si payroll, dar si Simona Zinca, head of human resources al Millennium Bank Romania.
"Am fost recent in Austria la schi, dar nu merg frecvent acolo, ci mai des in Romania, pe Valea Prahovei", spune Zinca. Oficialul institutiei de credit spune ca adora sa conduca ore intregi, de multe ori vacantele prin Europa pe care le face impreuna cu familia le petrece la volan. "Un sejur in strainatate impreuna cu familia mea ma poate costa intre 3.000 si 5.000 de euro", afirma Simona Zinca.
In vreme ce Natasa Kazmer prefera scufundarile in Adriatica si in Marea Rosie, Rares Manolescu, senior manager in cadrul companiei de training si consultanta in resurse umane Human Invest, practica aceasta activitate cu precadere in Romania.
"Fac scufundari cam de 10-15 ori pe an, atat in Romania, cat si in strainatate. In ultimul an am fost pentru scufundari in tara, dar si in Creta. Echipamentul respectiv costa circa 1.200 de euro, dar ar trebui mentionat ca activitatea de scufundari este inclusa in perioada mea de concediu. In medie, un sejur ma costa 2.000 - 3.000 de euro anual", spune Manolescu.
Atunci cand nu are de rezolvat probleme care tin de HR la compania Kraft Foods Romania, lui Dorin Grigorescu, directorul de resurse umane al producatorului de ciocolata si cafea, prefera sa gateasca.
"Nu stiu daca se poate numi un hobby, dar imi place sa gatesc o data pe saptamana. Pregatesc atat mancaruri romanesti, cat si cu specific asiatic. Nu este un hobby costisitor, dovada ca recent mi-am cumparat o tigaie speciala care m-a costat circa 90 de lei", afirma Grigorescu.


Cum isi poate pierde un CEO slujba din cauza jocului de bridge

Directorul executiv al bancii americane Bear Stearns, James "Jimmy" Cayne, a renuntat la pozitia sa dupa ce actiunile firmei au fost afectate de pierderile fara precedent inregistrate in urma colapsului pietei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii.

In cele zece zile critice din timpul crizei prin care a trecut Bear Stearns, James Cayne a lipsit de la birou, participand la un campionat de bridge si neputand fi contactat prin telefon sau e-mail.

In conditiile in care colapsul fondurilor Bear Stearns intensifica turbulentele de pe piata de credit americana, Cayne nu a participat la evenimente foarte importante din cadrul bancii.

In saptamanile de vara el pleca de obicei joia dupa-amiaza si isi petrecea ziua de vineri la clubul sau de golf din New Jersey. In luna iulie, Cayne a lipsit de la birou zece din cele 21 de zile lucratoare pentru a juca bridge sau golf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO