Profesii

Ce limbi straine aduc cele mai mari salarii

Ce limbi straine aduc cele mai mari salarii
26.04.2009, 15:52 32286

"Cel mai bine platiti vorbitori de limbi straine sunt cei care stiu limbi 'exotice'. Cele mai solicitate dintre acestea sunt limbile nordice, ebraica sau olandeza, in cazul carora salariul minim lunar este de 600 de euro net. De asemenea, cunostintele de poloneza, ceha sau germana sunt platite cu salarii lunare de minimum 500 euro net", spune Mirela Marinescu, head of recruitment & selection al grupului APT, care ofera servicii de resurse umane si relatii publice.

Anul acesta, 27.530 de studenti vor absolvi studii de specialitate intr-o limba straina, in cadrul universitatilor de stat din tara, potrivit datelor furnizate de Ministerului Educatiei. Dintre acestia, 19.642 de studenti fac studii de specialitate integral in limba engleza, in timp ce 7.888 invata in limbi moderne cum ar fi franceza, germana sau spaniola.
In continuare, limba engleza se numara printre cele mai cerute conditii in momentul angajarii, indiferent de specializare. Engleza a devenit, de altfel, o conditie eliminatorie aproape la angajare, in special in cadrul marilor multinationale, unde comunicarea cu birourile internationale se face exclusiv in engleza.
Spre exemplu, potrivit site-ului cu anunturi de recrutare BestJobs.ro,
dintr-un total de 5.642 de anunturi active, 1.909 numara printre conditii cunoasterea limbii engleze, in timp ce 196 de angajatori cer cunostinte de limba germana, iar 155 - de franceza.  
 
500 de euro, salariul de pornire
Totusi, limbile straine ca engleza sau franceza sunt mai des intalnite pe piata si nu au o influenta foarte mare asupra ofertei, insa, in cazul in care un candidat cunoaste doua limbi bine, salariul porneste deja de la 500 de euro net.
"Salariile platite nu sunt doar pentru cunostinte de limbi straine, ci cuplate si cu alte competente specifice joburilor. Salariile mentionate mai sus sunt specifice unor profiluri netehnice, cum ar fi cele de customer support sau back-office", explica Marinescu, care precizeaza ca, pe de alta parte, in cazul unor profiluri tehnice, daca luam exemplul unui inginer specializat pe un anumit domeniu care vorbeste limba germana, putem ajunge cu usurinta la 1.500 euro net pe luna. Un angajat in IT care vorbeste engleza si franceza porneste de la un salariu de aproximativ 1.000 euro.
In contextul economic actual este foarte important ca fiecare candidat sa cunoasca cel putin o limba straina la nivel fluent, daca nu chiar doua. In general, se cauta germana sau franceza, de cele mai multe ori alaturi de limba engleza.
"Companiile straine au nevoie de angajati care sa vorbeasca limba vorbita in cadrul organizatiei tocmai pentru a nu exista probleme la nivel de comunicare intre departamente sau tari. In cazul companiilor care ofera servicii de outsourcing pentru clienti din afara tarii se poate observa multitudinea de limbi straine cunoscute de angajati. De cele mai multe ori acestia vorbesc cel putin doua limbi straine la nivel fluent tocmai pentru a facilita activitatea companiei de outsourcing in relatie cu clientii sai externi", spune Alexandra Oana, senior HR Consultant in cadrul Von Consulting, companie cu activitati in domeniul resurselor umane, specializata in recrutarea de personal pentru companiile din IT&C.
In general, toate companiile multinationale de pe piata solicita minim o limba straina.
In plus, companiile de outsourcing, firmele de IT care au clienti internationali, firmele de traducatori sau editurile, clinicile medicale private ori hotelurile au nevoie de absolventi de limbi straine.
 
Head-hunting pentru limbile rare
In ceea ce priveste firmele care ofera servicii de Business Proces Outsourcing (BPO), dificultatea cea mai mare cu care se confrunta acestea este faptul ca au nevoie de persoane bilingve, care sa vorbeasca doua limbi straine la nivel avansat si totodata sa aiba abilitati tehnice.
Din acest motiv, exista situatii in care companiile sunt nevoite sa apeleze la head-hunting sau la metode noi de recrutare. Mai mult decat atat, in ultimii trei - patru ani, tendinta candidatilor de a se orienta catre ziare sau catre reviste de specialitate este din ce in ce mai scazuta, acestia fiind mai stimulati din mediul online atunci cand isi cauta un job.
"Noi suntem prezenti la targurile de joburi atat primavara, cat si toamna, lucram foarte mult pe partea de networking si facem head-hunting in special in ceea ce priveste limbile mai rare. Acest lucru se intampla pentru ca, spre exemplu, candidatii care au cunostinte de limba ebraica sau greaca nu vor fi neaparat prezenti la targurile de joburi sau nu vor fi foarte activi in a-si cauta de lucru. Din acest motiv, lucram foarte mult si cu recomandarile angajatilor nostri", explica Corina Kottlar, HR manager al Tech Team, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de servicii de outsourcing IT, care detine doua divizii pe piata locala, TechTeam Global - servicii de BPO si TechTeam Akela - servicii software.
Compania va angaja aproximativ 100 de oameni in acest an, vizati fiind candidatii care vorbesc limbi straine si cu abilitati tehnice.
In plus, in general, candidatii abordati online de catre recruiteri vor avea intotdeauna recomandari de facut, in masura in care mai cunosc persoane care vorbesc limbile straine cautate.
 
Peste 2.000 de euro pentru cei cu experienta
In cazul furnizorului de servicii de business si solutii tehnologice Genpact, care numara aproximativ 1.400 de angajati in centrele locale din Bucuresti sau
Cluj-Napoca, potrivit unor estimari ale ZF, recrutarea candidatilor se face intr-o perioada de aproximativ trei - patru saptamani, atat in ceea ce priveste persoanele care cunosc limbile "obisnuite", cat si recrutarea vorbitorilor de limbi "exotice". Acest lucru se intampla pentru ca organizatia apeleaza la mai multe canale de recrutare simultan.
"Oferim servicii clientilor din intreaga Europa prin intermediul centrelor din Bucuresti si Cluj. Avem aici angajati care vorbesc franceza, italiana, germana si spaniola care acopera cea mai mare parte a nevoilor noastre. Avand in vedere cererile clientilor nostri, angajam si vorbitori de portugheza, ungara, suedeza, daneza si poloneza", explica Akhilesh KVD, senior recruitment leader pentru Genpact Europa.
In general, proiectele de recrutare ale unor astfel de candidati dureaza intre doua si trei saptamani, timp in care se finalizeaza o lista scurta de minimum trei persoane, in functie de limba straina ceruta si de experienta persoanei cautate.
"Costul difera in functie de companie si profilul cautat si este intr-adevar un pic mai ridicat atunci cand limba straina este una 'exotica'", explica Roxana Ciobanu, HR consultant la Von Consulting.
Pe de alta parte, persoanele care vorbesc limba engleza sunt mai usor de gasit pentru ca engleza a devenit un "must" pentru aproape toate joburile deschise si candidatii stiu ca este important macar sa vorbeasca, daca nu sa si scrie corect in engleza.
"La cei cu limba germana pot fi intampinate cateva probleme, dar sunt totusi mai usor de gasit decat cei care cunosc limbi din tarile nordice. Inca mai sunt pe piata candidati care au facut gimnaziul, liceul sau facultatea in limba germana si care, de cele mai multe ori, sunt fericiti sa gaseasca un job unde pot folosi si limba straina cunoscuta. Dar nici acestia nu reprezinta 'o garantie a succesului', deoarece multi nu mai vorbesc in limba straina cunoscuta de cateva luni sau de cativa ani si nivelul de performanta scade odata cu trecerea timpului", spune Ciobanu, care precizeaza ca in majoritatea cazurilor, in ceea ce priveste limba germana, se cere o cunoastere a limbii la nivel avansat - nativ.
Potrivit reprezentantilor Von Consulting, salariile absolventilor de limbi straine variaza in functie de domeniul in care acestia lucreaza si de responsabilitatile pe care le au. Tinerii absolventi vorbitori a doua limbi straine pot obtine intre 400 si 600 de euro, in timp ce o persoana cu experienta care are un post de management poate castiga peste 2. 000 de euro.
"Daca vorbim de limbi straine exotice cum ar fi turca sau olandeza, salariul este mai mare tocmai pentru ca acesti candidati sunt foarte valorosi pe piata", mentioneaza Alexandra Oana, senior HR consultant la Von Consulting.
 
Limbile nordice si slave, cele mai rare
Care sunt vorbitorii de limbi straine cel mai greu de gasit pe piata muncii
  • Engleza si franceza - usor de gasit
  • Italiana si spaniola - relativ usor de gasit
  • Maghiara, turca, germana, portugheza - relativ dificil de gasit
  • Rusa, greaca, ebraica, araba - dificil de gasit
  • Limbile nordice (suedeza sau norvegiana), olandeza, limbile slave (slovaca, slovena sau poloneza) - foarte greu de gasit
 
Cine recruteaza absolventi de limbi straine?
  • Companiile multinationale, aproape toate solicitand minimum o limba straina
  • Firmele de outsourcing
  • Companiile IT & C, care au de obicei clienti internationali
  • Firmele de traduceri
  • Editurile
  • Hotelurile
Sursa: Companiile de recrutare
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO