Profesii

Ce răspunzi la întrebarea: care sunt aşteptările tale salariale?

Ce răspunzi la întrebarea: care sunt aşteptările tale salariale?

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

10.12.2012, 00:07 29960

O întrebare clasică, dar care nu poate lipsi din cadrul unui interviu de angajare este legată de aşteptările salariale ale candidaţilor. Fie că sunt întrebaţi ce salariu au avut la fostul angajator sau ce salariu şi-ar dori să obţină din poziţia pentru care şi-au depus CV-ul, candidaţii se feresc, de cele mai multe ori, să răspundă la această întrebare.

Pe bună dreptate, spun şi specialiştii în resurse umane, care îi sfătuiesc pe candidaţi să ofere mai degrabă valori variabile decât să dea o sumă exactă. Un răspuns de tipul "m-ar motiva un pachet salarial cuprins între x şi y" ar fi o variantă de răspuns mai bună la întrebarea angajatorului decât refuzul unui răspuns.
"Le-am spus la interviu că aş vrea un salariu care să pornească de la suma minimă de 1.500 de euro şi că, cu cât îmi dau mai mult, cu atât mă motivează mai tare", spune Maria, care s-a angajat recent în departamentul de cercetare al unei multinaţionale de pe piaţa locală.
O altă variantă de răspuns prin care candidatul ar putea afla mai simplu care este oferta salarială a companiei ar putea fi: "Sunt convins că această companie are o politică salarială fermă şi corectă, iar în funcţie de oferta dvs. vom putea face modificări ulterioare".
Teama candidaţilor de a răspunde la această întrebare provine din faptul că aceştia se gândesc că s-ar putea ca angajatorul să aibă o ofertă mai bună decât aşteptările lor. Însă specialiştii în HR spun că, în general, multinaţionalele ştiu să valorifice candidaţii buni disponibili pe piaţă şi nu le oferă salarii mai mici decât în grila lor pentru poziţii similare, chiar dacă aşteptările candidaţilor sunt mai reduse.
Cu toate acestea, nici candidaţii nu ar trebui să ceară un salariu dublu faţă de cel oferit de fostul angajator pentru o poziţie similară sau faţă de oferta pieţei din domeniul respectiv. Însă realitatea din piaţă depăşeşte de multe ori chiar şi aşteptările candidaţilor.
"Mi-am schimbat locul de muncă pentru că am primit o ofertă salarială mai mare cu 50% de la o altă companie. La mai puţin de o lună de când m-am angajat la noua companie, am primit o ofertă care îmi dubla salariul proaspăt obţinut. Ce era să fac: să refuz doar pentru a nu părea un job-hopper?", spunea un manager din industria IT la finele lui 2009.
De aceeaşi întrebare se pot lovi şi angajaţii care avansează în cadrul aceleiaşi organizaţii, în acest caz însă potenţialul candidatului este deja ştiut de management.
"Recent am preluat coordonarea unui nou proiect lansat de firma în care lucrez. Mi s-a părut o oportunitate, dar nu am vrut să forţez nota aşezându-mă la masa negocierilor cu o ofertă concretă în ceea ce priveşte pachetul salarial. Am aşteptat oferta făcută de companie, care era mult mai mare decât ce voiam eu să propun", a spus Alexandru de la o companie de online media.
Aţi fost recent la un interviu de angajare? Ce aţi răspuns la întrebarea legată de aşteptările salariale?Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO