Profesii

Ce salarii au rectorii celor mai mari universităţi din România

Ce salarii au rectorii celor mai mari universităţi din...

Autor: Corina Mirea

27.12.2013, 20:01 5703

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti a avut anul acesta un venit lunar de peste 1.400 de euro net, acesta fiind unul dintre cei mai „prost” plătiţi rectori ai celor mai mari universităţi din România, potrivit datelor centralizate de ZF din declaraţia de avere. Pe de altă parte, cei mai bine plătiţi rectori au salarii care depăşesc suma de 3.500 de euro net pe lună, respectiv Ion Giurma, rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi şi George Darie, actualul rector interimar al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Declaraţiile de avere ale celor doi nu au mai fost actualizate însă din anul 2009, respectiv 2010 şi includ şi remuneraţia primită pentru activitatea de cercetare în educaţie.

Mircea Dumitru, 53 de ani, a început să predea în urmă cu peste 25 de ani şi este rector al Universităţii din Bucureşti din 2011. Anterior, el a ocupat timp de trei ani funcţia de prorector al aceleiaşi instituţii, care are în prezent peste 20 de facultăţi în administrare şi aproape 32.000 de studenţi.

În anul universitar 2012/2013, Mircea Dumitru a avut pe mână un buget de peste 77 de milioane de euro, potrivit raportului rectorului privind starea universităţii, în scădere cu circa 8% faţă de suma alocată în urmă cu doi ani. De asemenea, în aest an el a avut şi venituri suplimentare de peste 3.500 de euro din plata cu ora pentru activităţi didactice.

Unul dintre rectorii cu cel mai mic salariu este şi Pavel Năstase, care a preluat conducerea Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în anul 2012 de la Gheorghe Roşca, cel care a ocupat funcţia de rector timp de opt ani. Potrivit declaraţiei de avere, Pavel Năstase are un salariu de aproape 1.700 de euro net pe lună, însă participarea în evaluare şi cercetare în cadrul unor proiecte derulate cu fonduri europene i-au adus un plus la venituri de circa 75.000 de euro în acest an. Mandatul său nu a fost însă lipsit de evenimente încă de la preluarea funcţiei de rector al ASE, care şcolarizează în prezent peste 22.000 de studenţi, are 700 de cadre didactice şi un buget anual de aproximativ 50 de milioane de euro. Anul acesta, el a reintrodus examenul de admitere scris la ASE (după ce fosta conducere îl eliminase în încercarea de a atrage mai mulţi candidaţi), însă la prima sesiune de admitere instituţia a rămas cu aproape 1.500 de locuri libere. Motiv pentru care Pavel Năstase, împreună cu senatul ASE au hotărât ca din 2014 trierea candidaţilor pentru admiterea la facultate să fie făcută numai pe baza mediei de la bacalaureat.

Pop Ioan Aurel, 58 de ani, rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (UBB) a avut anul acesta, potrivit declaraţiei de avere, un salariu lunar de aproximativ 2.700 de euro net şi venituri suplimentare de peste 6.000 de euro pentru cercetare în proiecte cu finanţare europeană. El conduce una dintre cele mai bogate instituţii publice de învăţământ superior, cu un buget de peste 85 de milioane de euro. UBB are 21 de facultăţi, şcolarizează aproape 40.000 de studenţi anual şi are în jur de 2.400 de cadre didactice. Ioan Aurel Pop lucrează în cadrul UBB din anul 1984 când a fost angajat pe un post de asistent universitar la catedra de istorie a universităţii.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti Ioanel Sinescu, 62 de ani, câştiga în 2010 aproape 2.700 de euro ca prorector al instituţiei. Anul trecut el a preluat conducerea UMF Carol Davila de la Florian Popa, care a fost rector timp de opt ani, însă declaraţia sa de avere nu a mai fost actualizată din 2011. În prezent, instituţia pe care o manageriază are patru facultăţi care şcolarizează numai la nivel de licenţă aproape 10.000 de studenţi şi unde lucrează 1.600 de cadre didactice.

George Darie, 52 de ani, rectorul interimar al Universităţii Polithenica din Bucureşti, care din primăvara acestui an îi ţine locul actualului ministru delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică  Mihnea Costoiu, avea în 2010, ca profesor la Facultatea de Energetică, un salariu de peste 3.700 de euro (venit care cuprinde şi remuneraţia pentru activitatea de cerecetare). În prezent, el conduce o instituţie cu 15 facultăţi, care are mai mult de 2.500 de angajaţi şi un buget anual de peste 87 de milioane de euro. 

Rectorul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi  Ion Giurma gestionează anual o instituţie cu 11 facultăţi în subordine, care şcolarizează mai mult de 15.000 de studenţi şi are un buget anual de peste 40 de milioane de euro. Potrivit declaraţiei de avere, el avea în 2009 un salariu de aproximativ 4.000 de euro. În ultimii trei ani însă, Ion Giurma, 64 de ani, care ocupă din anul 2008 poziţia de rector al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, nu şi-a mai actualizat declaraţia de avere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO