Profesii

Cu cât este plătit un angajat plasat de un agent de muncă temporară la BCR

Cu cât este plătit un angajat plasat de un agent de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.07.2014, 18:12 7717

Salariul net al unui angajat full – time care lucrează la un proiect de arhivare în cadrul BCR, venit printr-o firmă de închiriere de forţă de muncă, este de 800 de lei pe lună la care se adaugă tichete de masă în valoare de circa 200 de lei, în funcţie de numărul de zile lucrate, potrivit unor surse din piaţă. Salariul poate fi diferit în cazul în care personalul este angajat direct de BCR, care are în jur de 7.000 de salariaţi.

“BCR nu are încadraţi în funcţiile de back office angajaţi în sistem leasing de personal. Lucrăm pentru un proiect temporar de arhivare cu un furnizor de leasing de personal. Acest proces, subliniez temporar, presupune un profil diferit faţă de poziţiile de back office. Scopul proiectului este separat şi diferit de activitatea bancară de bază (front sau back office). Există debutanţi, atât în back-office, cât şi în front office, dar aceştia trec printr-un proces de selectare, recrutare şi incadrare foarte specific”, au declarat reprezentanţii băncii.  

Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că bancherii continuă să fie cel mai bine plătiţi angajaţi din economie, în pofida restructurărilor care au fost făcute în ultimii ani în acest sector. Salariul mediu net lunat în bănci a fost de 4.000 de lei la finele lunii martie, mai mare decât salariul angajaţilor din IT. Totodată, angajaţii din bănci care au supravieţuit valului de restructurări au avut parte şi de creşteri salariale de până la 30% în ultimii opt ani, dar acestea au fost „anulate” de mai mulţi factori precum inflaţia.

În ultimii ani, băncile au preferat să apeleze la firmele de închiriere de forţă de muncă în special în sucursale şi mai puţin în unităţile centrale datorită costurilor mai mici. Angajaţii pot fi recrutaţi să lucreze într-o bancă chiar mai puţin de o lună. Potrivit datelor Asociaţiei Române a Agenţiilor de Muncă Temporară (ARAMT), din care fac parte firme de recrutare şi închiriere de forţă de muncă precum APT, Adecco, Lugera sau ManpowerGroup România, peste 60% dintre angajările temporare au o durată mai mare de trei luni, iar contractele temporare mai scurte de o lună au scăzut cu 50% până la 9. Cele mai multe cereri de recrutare în regim temporar vin din servicii (35%) şi producţie (34%), potrivit ARAMT, asociaţie înfiinţată în 2010 din care fac parte, în prezent, 13 jucători de pe piaţa serviciilor de resurse umane.

Deşi au salarii, în medie, cu câte 1.000 de lei mai mari decât înainte de criză, ritmul de creştere a salariilor din sistem a fost de două ori mai scăzut decât media la nivel naţional. Astfel, raportat la luna martie, salariul mediu net din economie a ajuns la valoarea de aproape 1.700 de lei net pe lună, în creştere cu 68% faţă de cel înregistrat în luna martie a anului 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO