retrospectivă zf 2015

Ce salariu câştigă un poliţist în România

30 dec 2015 Ziarul Financiar

Cel mai bine plătit poliţist din România are un salariu net de aproape 9.500 de lei pe lună, mai mare decât al preşedintelui ţării. Totuşi, salariul de la care se porneşte pentru un agent de poliţie era de 1.000 de lei în noiembrie 2013.

 

Cel mai mic salariu obţinut de un angajat al Poliţiei Române care are aceeaşi funcţie – de ofiţer cu funcţie cu comandă - este de 2.651 lei.

De asemenea, tot în cadrul Poliţiei Române, ofiţerii care au funcţii fără comandă câştigă între 1.100 şi până la maximum 4.700 de lei net pe lună. Pe locul doi în topul celor mai bine plătiţi angajaţi ai Poliţiei se află cei din categoria funcţionarilor  publici, care câştigă până la 4.355 de lei pe lună. De altfel, un funcţionar din cadrul Poliţiei Române câştigă mai bine decât cel mai bine plătit agent de poliţie din cadrul aceleiaşi instituţii, având în vedere că cel mai mare salariu net primit în noiembrie de un agent de poliţie a fost de 3.466 de lei.

Salarii mult mai mici decât poliţiştii au însă jandarmii, având în vedere că cel mai post plătit ofiţer (cu funcţie fără comandă) al Jandarmeriei a încasat un salariu net de mai puţin de 1.300 de lei în luna septembrie, iar cel mai bine plătit ofiţer (cu funcţie de comandă) a câştigat, în aceeaşi lună, 8.420 lei net.

Maiştrii militari şi subofiţerii sunt cel mai prost plătiţi angajaţi ai Jandarmeriei Române, funcţii pentru care salariile maxime ajung până la 1.700 de lei net pe lună, fiind puţin mai mari decât salariul mediu net la nivelul întregii economii (de 1.600 de lei net/lună).

 

Cel mai bine plătiţi angajaţi din aceste structuri rămân însă cei din aparatul central, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde un angajat din categoria “personal contractual”, fără funcţie de conducere, a încasat în luna iunie a acestui an un venit net de 11.222 de lei. O sumă similară a primit-o şi un angajat cu funcţia de ofiţer cu funcţie de comandă, care a încasat în aceeaşi lună suma de 11.118 lei net.

Poliţiştii şi jandarmii câştigă astfel mai mult decât profesorii şi medicii, având în vedere că salariul mediu net în învăţământ este mai mic de 1.500 de lei net pe lună, iar în sănătate abia depăşeşte 1.400 de lei net pe lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

În prezent, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, are în subordine sau coordonare poliţiştii, jandarmii, dar şi angajaţii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau ai Poliţiei de Frontieră, lucrează 136.000 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe

 
Cuvinte cheie:
politist
, jandarm
, ofiteri
, salarii

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide