ZF 24

Ce salariu primeşte un absolvent de facultate la primul job

Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Autor: Adelina Mihai

24.07.2015, 00:07 10813

Ofertele salariale pe care le primesc tinerii absolvenţi de facultate atunci când decid să intre în câmpul muncii variază în funcţie de domeniul în care s-au specializat şi în care aleg să lucreze şi pornesc de la 1.700 de lei brut pe lună, dar ajung la peste 3.200 de lei pentru „răsfăţaţii“ economiei, salariaţii din IT.

„Cei mai favorizaţi, după cum se ştie de câţiva ani în­coace, sunt absolvenţii instituţiilor de profil Inginerie IT, ale căror salarii pot începe şi de la 3.000 de lei net pe lună“, spune Raluca Peneş, HR Coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România.

În fiecare an facultăţile livrează pe piaţa muncii circa 100.000 de licenţiaţi. În ultimii ani, cele mai multe companii care au făcut angajări masive şi au recrutat tineri au fost centrele de servicii de externalizare (de tip business process outsourcing, shared service center, call center), industria componentelor auto şi industria de servicii informatice.

„Salariul unui proaspăt absolvent de facultate care intră în câmpul muncii pe o poziţie de entry level începe de la 1.700 de lei brut pe lună (1.218 lei net- n.red.) şi poate ajunge la nivelul de 3.200 - 3.300 de lei brut pe lună (2.200 - 2.300 lei net - n.red.)“, spune Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO