Profesii

Ce se întâmplă când managerul este un millennial şi are în subordine angajaţi cu 20 de ani mai experimentaţi? "Cea mai mare problemă este lipsa de credibilitate şi de încredere în aptitudinile lor"

Ce se întâmplă când managerul este un millennial şi...

Autor: Andreea Marin

03.09.2017, 07:00 2549

Managerii tineri, din generaţia millennials, care coordonează echipe formate din oameni mai în vârstă decât ei, se confruntă cu o lipsă de credibilitate şi de încredere în aptitudinile lor. Printre soluţiile care ar putea diminua discrepanţele de vârstă între angajaţi şi directori se numără crearea unor relaţii interpersonale, ascultarea celor cu experienţă, recunoaşterea ideilor bune ale celorlalţi, dar şi tratatea angajaţilor mai în vârsta ca parteneri strategici, conform Financial Times.

Managerii tineri trebuie să muncească pentru a-şi dobândi credibilitatea şi pentru a le câştiga respectul colegilor. Potrivit  lui Peter Cappelli, profesor de management la Universitatea Pennsylvania, un şef tânăr trebuie să îi atragă de partea sa pe cei cu experienţă şi treaba lui este să stabilească direcţii de acţiune, nu să execute sarcini. Profesorul consideră că subordonaţii mai în vârstă trebuie să fie parteneri strategici, cărora managerii trebuie să le ceară sfatul înainte de a lua decizii.

Kerri Rogan, în vârstă de 30 de ani, este directorul departamentului de îmbunătăţire a fiabilităţii pentru metroul din Londra şi conduce o echipă de 16 persoane, majoritatea bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani.

Chris Baitup este director de analiză senior la metroul londonez şi răspunde în faţa lui Kerri Rogan, despre care spune că i-a câştigat încrederea pentru că este deschisă şi cinstită în privinţa lucrurilor pe care nu le ştie. ,,Ascultă experţii, pune întrebări inteligente şi încurajează angajaţii să găsească soluţii mai bune”, spune Baitup.

Tara Shirvani, o specialistă în transport care lucrează la Banca Mondială din Washington, conduce grupuri de consultanţi în proiecte mari de infrastructură. Aceştia nu sunt mai în vârstă decât ea, dar înainte erau manageri full-time în organizaţie.

Tara Shirvani spune că inginerilor nu le place să li se spună ce să facă, mai ales dacă ei percep persoana care le dă ordine drept una mai puţin pregătită decât ei, lucru pe care îl  asociază cu vârsta. La început a adoptat stilul fostului şef dar a luat măsuri de schimbare pentru că rezultatele erau nefavorabile.

Specialista în transport consideră că e crucial să îţi aperi opiniile, dar să fii deschis la sugestii noi şi să recunoşti ideile bune ale celorlalţi. În acest sens, ea a ţinut sesiuni de brainstorming cu scopul de a găsi cele mai bune idei pentru un transport rapid, dar i-a avertizat pe consultanţii seniori că cei care eşuează vor fi înlocuiţi.

Profesorul Cappelli susţine că tinerii directori sunt reticenţi în a angaja subordonaţi mai în vârstă, dar Rashid Ajami, creatorul unei reţele online pentru studenţi numită Campus Society, în vârstă de 26 de ani a angajat un expert în tehnologie cu două decenii mai mare decât el.

Fără a avea experienţă în informatică, Rashid Ajami nu deţinea expertiza tehnică necesară. De aceea, el spune că avea nevoie de cineva cu ani în spate în acest domeniu, care să îl ajute să facă din viziunea lui ipotetică, una palpabilă. Totodată, Ajami consideră contribuţia adusă de CTO-ul (chief technology officer) cu 20 de ani mai în vârstă nepreţuită, pentru că l-a ajutat să înţeleagă timpul de care e nevoie pentru a crea un produs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO