Profesii

Ce trebuie să faci pentru un job european pe un salariu de 1.000 de euro

Pentru a deveni trainer în cadrul unui proiect finanţat prin POS DRU, candidaţii trebuie să fie profesori în activitate sau să fie absolvenţi ai unor cursuri de formatori autorizate de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor

Ce trebuie să faci ca să „prinzi“ un job într-un proiect european pe un salariu minim de 1.000 de euro

Autor: Adelina Mihai

22.05.2011, 23:50 18215

"Pentru proiectele POS DRU, poziţiile cel mai greu de ocupatsunt acelea de responsabil financiar, care presupun realizareacomponentei financiare în cadrul proiectelor şi poziţiile tehnice,precum cea de asistent de proiect şi de expertmonitorizare-evaluare, care presupun o anumită expertiză tehnicăanterioară în cadrul proiectelor, adică implicarea anterioară înproiecte europene", a spus Iulian Buturugă, managing partner încadrul firmei de consultanţă juridică Buturugă & Asociaţii.Compania caută în prezent prin intermediul site-urilor de recrutarecandidaţi cu experienţă în management financiar, care să lucreze încadrul unui proiect finanţat prin POS DRU. Printre cerinţele impusela angajare se numără absolvirea unor programe de studii cuspecializare în economie, experienţă în domeniul financiar-contabilde minimum cinci ani şi, preferabil, experienţă în proiectefinanţate prin POS DRU.

Deşi, cel puţin teoretic, toţi membrii echipei necesare pentruimplementarea unui proiect european trebuie stabiliţi încă de ladepunerea documentaţiei pentru aprobare, în practică, firmele îşimai schimbă angajaţii din proiect, printr-o notificare laautoritatea de management. Motivul?

Unii consultanţi spun că în momentul în care o firmă apelează laconsultanţă pentru scrierea proiectului, potenţialii beneficiariacceptă să înscrie în proiect candidaţii propuşi de consultanţi,pentru a obţine un punctaj mai mare şi, implicit, să câştigefinanţarea europeană. Ulterior, firmele câştigătoare îşi schimbăechipa de proiect.


Trebuie să ai experienţă în project management sauachiziţii

Cristian Ababei, directorul executiv al OIR POS DRU Nord-Est(organismul intermediar regional care coordonează proiectelefinanţate din fondurile europene pentru HR), a spus, în cadrul unuieveniment organizat de ZF la finele săptămânii trecute, căinstituţia pe care o conduce a încercat să nu acorde punctajulmaxim proiectelor scrise "după grilă", pentru că aceste proiecteîntâmpină cele mai multe probleme de implementare.

"Am încercat să nu avem proiecte scrise după grilă, pentru căeste foarte greu să le reduci punctajul. În general, încercăm să nule oferim punctaj maxim acestor proiecte, pentru că acestecontracte sunt fie reziliate după primele luni, fie nu depun cereride rambursare. În plus, expertul care îl înlocuieşte pe celreziliat trebuie să aibă cel puţin la fel de multă experienţăprecum cel pe care îl înlocuieşte", a spus Ababei.

În opinia lui Constantin Turmac, managing partner alfirmei de consultanţă în accesarea de fonduri europene CompassConsulting, este recomandat ca aceia care vor să lucreze înproiecte europene să aibă cunoştinţe minime în management deproiect sau în achiziţii publice.

"În astfel de proiecte sunt indicatori foarte clari, iaratingerea lor trebuie dovedită prin acte. Dacă nu înţelegi de ceîţi trebuie cinci semnături şi o poză de grup ca dovadă că ai fosttrainer la un curs, ţi se pare că cineva are ceva cu tine", a spusTurmac. El a mai precizat că pentru proiectele europene ar trebuisă se folosească în principiu angajaţi seniori, adică oameni careau lucrat în branşă de cel puţin 7-8 ani.

"Candidatul căutat pentru aceste poziţii trebuie să aibăprofilul profesionistului care a mai lucrat în cadrul proiecteloreuropene, experienţă de minimum 3 ani în poziţii similare celorpentru care doreşte angajarea, capacitatea de rezistenţă sporită lastres, abilităţi de comunicare, dorinţa de a lucra în echipă şiexistenţa anterioară a unui «track record» dovedit în realizareaimplementării cu succes a unor proiecte finanţate din fondurieuropene", a mai spus Buturugă.


În general, se fac angajări pentru programe fulltime

Pentru a deveni trainer în cadrul unui proiect finanţat prin POSDRU, candidaţii trebuie să fie profesori în activitate (la liceusau la universitate) sau să fie absolvenţi ai unor cursuri deformatori autorizate de Consiliul Naţional pentru FormareaProfesională a Adulţilor (CNFPA), singura instituţie care poateoferi asftel de certificări.

Specialiştii îi avertizează însă pe cei care vor să aplicepentru un astfel de job că trebuie să se asigure că sunt experţi îndomeniul în care cere proiectul, pentru că fiecare proiect are ofişă a postului cu atribuţii specifice pentru fiecarespecializare.

Spre exemplu, pentru un post de manager de proiect, candidaţiitrebuie să fi absolvit un curs de manager de proiect dacă nu potdovedi că au abilităţi de management dobândite prin experienţă.

"În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acestea sunt adaptatespecificului proiectelor europene, care presupune existenţa unuicontract individual de muncă, un program, în majoritatea cazurilor,full time, pentru că în cadrul firmei şi al proiectelor nuîncurajăm implicarea simultană a angajaţilor proprii înimplementarea proiectelor. Perioada contractuală este cuprinsăîntre 12 şi 24 de luni", a mai spus Buturugă. De altfel, demotivaţide salariile mici de la stat, funcţionarii implicaţi în procesul deatragere a banilor de la UE aleg să plece în mediul privat, încadrul firmelor de consultanţă sau ca manageri de proiect, undecâştigurile sunt şi de câteva ori mai mari.

Indiferent dacă cel care aplică pentru un post în cadrulproiectelor europene lucrează de 5 sau de 20 de ani, experienţa sade muncă este irelevantă dacă nu are nicio legătură cu experienţanecesară în cadrul proiectului.

Consultanţii spun că, în general, joburile din proiecteleeuropene sunt mai interesante pentru candidaţi, iar aşteptările lorsalariale nu sunt întotdeauna corelate cu conştientizareaimportanţei rolului fiecărei poziţii.

"Candidaţii care se prezintă la interviu sunt, de cele mai multeori, din două categorii: una a candidaţilor cu experienţăanterioară în proiecte, care ştiu ce înseamnă implementareaproiectelor europene şi care îşi conştientizează rolurile pentrucare candidează şi îşi asumă responsabilităţile ce le vor exercitaîn cadrul proiectelor şi o altă categorie, a candidaţilor care nuau experienţă în implementarea proiectelor europene, care auaşteptări foarte mari legate de participarea în cadrul echipei deimplementare, dar care nu întotdeauna conştientizează importanţafiecărei poziţii din cadrul proiectelor pentru care, de cele maimulte ori, candidează", a adăugat Buturugă.


Când întârzie rambursarea, munceşti gratis

Însă nu întotdeauna aşteptările iniţiale ale candidaţilorcoincid cu realitatea. Marta D., 23 de ani, licenţiată încomunicare şi relaţii publice, lucrează într-un proiect finanţatdin fondurile europene pentru resurse umane pe poziţia de consiliercampanie conştientizare, comunicare şi propagare a activităţilorproiectului, care are ca obiectiv acordarea de consultanţă pentrufirmele mici dintr-o regiune din nordul ţării.

"După absolvirea facultăţii, m-am angajat la un ONG, care acâştigat ulterior un proiect cu finanţare europeană. În urmă cutrei luni,

m-am angajat în cadrul proiectului, ştiind de salariile mari,însă ulterior am înţeles că fondurile sunt blocate şi că trebuie săne susţinem singuri financiar până vin fondurile", a spusMarta.

Ea a precizat că totuşi activităţile proiectului trebuie să sedesfă­şoare în continuare, pentru că trebuie să respecte graficulprevăzut în proiect, iar primele luni sunt cele mai "pline" în ceeace priveşte demararea activităţilor. "Practic, deocamdată muncimgratis, dar trebuie să strângem multe hârtii care să dovedească căam desfăşurat activităţile. Fără aceste hârtii nu vom primirambursarea, pentru că ar fi cheltuielile neeligibile. Am acceptataceastă situaţie în primul rând pentru experienţa pe care o potacumula, pentru că în altă parte, într-un oraş mic, nu cred că aşfi avut această oportunitate", a spus Marta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO