Profesii

Cei mai buni ani pentru angajatii romani

Cei mai buni ani pentru angajatii romani
19.10.2009, 00:00 43

Anii 2007 si 2008 - cel putin in prima parte - au fost cei maibuni ani pe care i-au trait angajatii romani. Salariile cresteau,angajatorii se bateau in oferte, totul mergea in sus. Cum arataaceeasi piata dupa aproape un an de criza?

Boom-ul salarial a inceput 2007 si a atins apogeul in primaparte a lui 2008. Cei mai norocosi au fost managerii dinreal-estate, auto, financiar-bancar sau telecomunicatii, acolo undecastigurile au explodat.

"Cei care are au apucat vremurile mai bune sa zica «Mersi!»,pentru ca nu cred ca au primit astfel de salarii datorita valoriilor exceptionale, cei mai multi dintre ei", spune GeorgeButunoiu.

Aproximativ jumatate de milion de romani castigau in lunaoctombrie a anului trecut peste 1.000 de euro, potrivit uneianalize a Institutului National de Statistica (INS), iar numarulcelor care trecusera in primele luni in care criza se facea simtitade pragul psihologic salarial de 1.000 de euro brut crescuse deaproape 12 ori in patru ani si cu 70% in 2008.

Desi cresterea numarului celor cu salarii mari a fost abrupta,specialistii in resurse umane spun ca numarul real al celor carecastiga peste 1.000 de euro pe luna brut este cu mult mai maredecat cel afisat in statistica.

"Sunt mult mai multi. Trebuie sa luam in considerare zona gri aeconomiei. In general, angajatorii prefera sa dea salarii mici pecartea de munca. Cred ca sunt cel putin 700.000 de romani carecastiga 1.000 de euro pe luna, insa majoritatea celor care ausalarii mari le au pe alte forme de colaborare cum este PFA-ul",spune Cristina Postolache, national business development directorla compania de consultanta in resurse umane Inner Look.

Explicatiile boom-ului din datele statistice sunt doua si suntstrans legate una de cealalta. Pe de o parte banii pe care strainiii-au pompat in economia romaneasca au explodat in ultimii ani.2008, spre exemplu, a fost anul cu cea mai mare crestere ainvestitiilor straine directe, care au trecut de 9 mld. euro, fatade 7,2 mld. euro cat erau in 2007, si aproape dublu comparativ cu2004, cand valoarea acestora era de putin peste 5 mld. euro. In aldoilea rand, intrarile investitionale au antrenat o lupta faraprecedent pentru forta de munca si au urcat salariile.

In ultimii doi ani, salariile au crescut cu doua cifre - 14% in2007 si 15% in 2008 - insa datorita ratei inflatiei de aprox 6,7%din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7-8%.Cresterile salariale semnificative nu au fost inregistrate insa lanivelul tuturor salariatilor. De avansuri salariale au beneficiatin special angajatii din anumite domenii - real estate, telecom,banci - si in special cei din multinationale. Clasa de mijloc, ceacare a miscat si a ridicat economia in ultimii ani, in special princonsum, este si cea mai lovita de criza.

Un manager de HR povesteste ca dadea cate 20 de adeverintepentru credite in fiecare zi. "Oamenii nu mai erau rationali",spune el.

Isteria castigurilor s-a transferat extrem de usor si la nivelulcompaniilor angajatoare. "Ca sa ai oameni, trebuia sa platestipretul pietei. Toate companiile aveau anul trecut planuri foarteambitioase si isi propuneau sa creasca cu 40 - 50%. Businessurilecresteau foarte repede si nu mai era timp pentru formareaoamenilor. Totul a fost pe fast-forward", spune Postolache.

"Printre multele lucruri bune pe care le-a adus criza se numarasi slabirea presiunii pe salarii, prin inlocuirea competitieibazate pe penurie cu una mai sanatoasa, bazata pe valoare. Mai binespus, criza asta a readus lucrurile la normal", este de parereheadhunter-ul George Butunoiu.

Socul psihologic

Unul din efectele mai putin vizibile a fost socul psihologicresimtit de candidati. "Oamenii nu sunt pregatiti sa accepte maiputin. Multi spun ca au credite care curg, banca bate la usa, darnu accepta salarii de 2.000 de euro. E un paradox. Sfatul meu estedecat sa astepte si sa stea acasa, sa iasa in piata, pentru ca doarasa isi pot gasi de lucru", mai spune Postolache. Ea da exemplulunui manager din telecom care anul trecut castiga 6.000 de euro sicare a fost determinat sa plece din companie. Ulterior, s-a angajatla alta firma in domeniul financiar, unde are un salariu de 3.000de euro si este "extrem de nemultumit" si cauta in continuareoferte.

Nu doar la nivel de management au crescut salariile, toatecategoriile de salariati au vazut castiguri in crestere. Astfel,consilierii de vanzari din auto aveau la inceputul anului trecutsalarii fixe de de 1.000 de lei, insa niciunul nu pleca acasa cumai putin de 1.000 - 2.000 de euro.

"Au cheltuit ce nu aveau"

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? A fost, in primul rand, vorbadespe cresterea economica, care s-a tradus in graba investitorilorde a intra pe piata si de a creste cat mai repede. "In aniitrecuti, strainii veneau in numar foarte mare, aveau nevoie de cotade piata si de oameni care sa ii ajute sa creasca. Am vazut salariinete de 7.000 si 10.000 de euro in real estate", afirma UlrikRassmusen, partener in cadrul firmei de executive search Pedersen& Partners si unul dintre cei mai activi recruiteri in zona demanagement din real estate.

Astfel, se ajunsese la situatii in care "romani cu doi-trei anide experienta castigau cat britanicii cu 20 de ani de experienta inreal estate".

In prezent, lucrurile s-au schimbat semnificativ. "Multi au fostdati afara, li s-au taiat salariile. Oamenii sunt ingrijorati.Majoritatea nu au realizat ce urma sa se intample. Au cheltuit multdin ce nu aveau. Si-au facut calcule ca la exit vor incasa oanumita suma si s-au grabit sa cheltuiasca bani pe care nu ii aveausi care acum sunt blocati", subliniaza Rassmusen.

Ofertele salariale pentru executivi s-au prabusit cu20-30%

Mihaela Damian, presedinte al Stanton Chase Romania, spune ca inprezent piata fortei de munca la nivel executiv experimenteaza unalt paradox.

"Companiile nu prea gasesc executivi, pentru ca se incapataneazasa ofere salarii cu mult sub nivelul managerilor, pe motiv ca piataa cazut. Suntem la cealalta extrema. In urma cu un an companiiledadeau salarii foarte mari, sub pretextul ca afacerile cresc si nugasesc manageri.

Intr-adevar, au crescut nejustificat salariile in anii trecuti,dar s-a creat un nivel al asteptarilor din partea executivilor,care este dificil de coborat acum", explica ea.

Situatia este cu atat mai complicata intrucat este vorba despreoameni care au deja un job si care nu sunt disperati sa plece dincompaniile in care lucreaza.

La nivelul unei multinationale cu cateva sute de angajati, ungeneral manager lua anul trecut 5.000 - 6.000 de euro, iar inprezent este ofertat cu 20% mai putin.

Un Chief Executive Officer (CFO) de multinationala mare, cupeste 1.000 de angajati, care lua anul trecut 7.000 - 10.000 deeuro, primeste o oferta care coboara si pana la 4.000 de euro."Sunt oameni care se gandesc sa faca pasul de la un nume mai putinsonor catre o companie mai mare sau mai cunoscuta si care amana oastfel de decizie pentru ca nivelurile salariale sunt sub nivelullor de asteptari", spune Damian.

Astfel, aproximativ o treime din companii au tendinta saoferteze cu 20 - 30% mai putin decat anul trecut.

"Nu au primit salarii mari pentru valorile lorexceptionale"

Si managerii de resurse umane au avut de castigat in ultimiiani. "Cel mai mare salariu pe HR este in jur de 9.000 de euronet/luna si este castigat de un manager din telecom. Sunt cateva,foarte putine, salarii in plaja 6.000 - 9.000 de euro", spuneheadhunter-ul George Butunoiu.

In medie, un director de resurse umane de multinationala marecastiga 4.000 - 5.000 de euro.

Acestea sunt nivelurile salariale inainte de criza si nu au fostoperate reduceri semnificative la astfel de niveluri de management.Cu toate acestea, cine intra acum pe o astfel de pozitie nu va maiprimi astfel de salarii, intrucat angajatorii au redus ofertelesalariale cu procente semnificative.

El subliniaza ca i-a cunoscut pe multi dintre cei care acum aupozitii de top pe piata inca de pe cand erau incepatori in firmelemultinationale si crede ca cei mai multi dintre ei au avut, pur sisimplu, noroc.

"E drept, dupa ani buni in firme multinationale, multi dintre eiau ajuns acum foarte buni. Insa si multi dintre «restul» ar fiajuns la fel, poate si mai buni, dar nu s-au aflat atunci in loculpotrivit sau nu au avut destul de mult tupeu sa se bage in fata.Intrarea in multinationale a fost sansa vietii lor. Odata intratiin sistem erau «aspirati» inspre in sus si le cresteau si salariilesi pozitiile aproape de la o luna la alta, fara sa faca aproapenimic deosebit. Toata lumea se temea atat de tare de cei din afaramultinationalelor, ca sa nu mai vorbim de cei de la stat, incataproape ca numai acestia contau pentru joburile de top management,si, de multe ori, chiar de middle management. Singura sansa saintri in «sistem» era pe «jos», si aproape exclusiv pentru tineri",mai spune Butunoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO