Profesii

Cei mai fericiţi angajaţi: Un programator câştigă, în medie, între 1.000 şi 2.000 de euro net pe lună. Cel mai bine plătiţi din IT sunt managerii de proiect

Cei mai fericiţi angajaţi: Un programator câştigă,...

Autor: Adelina Mihai

26.12.2013, 10:05 13091

O treime dintre companiile IT de pe piaţa locală îşi plătesc inginerii şi dezvoltatorii de software cu salarii cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro net pe lună, iar 10% dintre angajatori sunt chiar mai generoşi cu angajaţii de pe aceste poziţii, oferind salarii cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro net pe lună, arată rezultatele unui studiu realizat în acest an de către firma de cercetare de piaţă IDC şi ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii). De asemenea, rezultatele cercetării, realizată pe un eşantion de 201 companii IT,  mai arată că doar 4% dintre companiile locale îşi plătesc inginerii cu salarii cu valori cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro pe lună.

În ceea ce priveşte nivelul salarial al programatorilor IT, rezultatele studiului mai arată că majoritatea (40%) companiilor îi plătesc cu salarii cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro (cei mai mulţi angajatori - 27%- oferind salarii cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro pe lună). Astfel, un programator începător care este plătit cu 1.000 de euro net pe lună (adică un absolvent de facultate fără experienţă de muncă), primeşte de la primul loc de muncă un salariu de aproape trei ori mai mare decât salariul mediu net la nivelul întregii economii (de 350 de euro net pe lună).

Iar salariile specialiştilor IT vor continua să crească, după ce în ultimii trei ani au crescut, în medie, cu 20%. Aproape un sfert dintre angajatorii (24%) din IT spun că au în plan majorări salariale care vor depăşi 20% din salariu în următorii trei ani, semn că dezvoltatorii de software vor fi în continuare privilegiaţi, arată acelaşi studiu. Motivul?

Salariile IT-ştilor din România vor continua să crească până când vor ajunge similare cu cele obţinute de specialiştii din restul statelor europene, având în vedere că cei mai mulţi dintre angajaţii din acest sector vor fi tot mai tentaţi să emigreze, odată cu liberalizare pieţei muncii din unele state europene precum Marea Britanie, Austria sau Olanda. În prezent, salariul unui programator care lucrează în Marea Britanie, de exemplu, începe de la 3.200 de euro net pe lună şi poate depăşi, în cazul unui programator senior, peste 10.000 de euro net pe lună. În România, cel mai bine plătiţi programatori câştigă 3.000- 4.000 de euro net pe lună.

În 2012, peste 60.000 de specialişti erau angajaţi în sectorul IT, iar majoritatea (peste 80%) intrau în categoria celor “tehnici”, adică ingineri software, analişti, dezvoltatori sau manageri de proiect. Cei care ocupă poziţii de management sau de <business> reprezintă mai puţin de 20% din total, mai arată datele furnizate de ANIS.

Cel mai bine plătiţi angajaţi din sectorul IT par însă să fie tot şefii, având în vedere că 28% dintre companiile participante la studiu au spus că le oferă angajaţilor de pe poziţiile de manageri de proiect salarii cuprinse între 1.500 şi peste 3.000 de euro net pe lună. Totuşi, faptul că un procent important dintre respondenţi – 47%- nu au dorit să ofere informaţii vizavi de nivelul salarial al project managerilor arată că este posibil ca unii manageri din IT să primească salarii chiar mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO