Profesii

Cei mai slabi manageri din 2013

Steve Ballmer

Autor: Cătălina Butan,

22.12.2013, 16:47 1172

Obiectivul principal al celor mai mulţi manageri este să crească profiturile şi cota de piaţă ale companiilor unde lucrează însă sunt unii care au o sarcină mult mai dificilă: de a “salva” o companie de la faliment. Asta înseamnă pentru ei o muncă constantă sub presiunea de a-şi pierde propriul job iar puţini sunt cei care fac faţă.

Cu această situaţie s-au confruntat şi Ron Johnson, fost CEO al retailerului fashion J.C. Penney şi Thorsten Heins, fost CEO al BlackBerry. Ei se află printre cei mai slabi CEO al anului 2013, potrivit lui Sydney Finkelstein, profesor de management la Şcoala de business din cadrul Colegiului Dartmouth. Lista lui Finkelstein îi include şi pe Eddie Lamper, CEO al retailerului Sears, Eike Batista, preşedintele conglomeratului brazilian EBX Group şi Steve Ballmer, CEO Microsoft, care se va retrage de la conducerea grupului în următoarele luni.

 

Ron Johnson, fost CEO al J.C Penney

Greşeala fostului CEO al J.C. Penney Ron Johnson a fost aplicarea strategiei folosite în magazinele de retail ale Apple, pe care a creat-o cu co-fondatorul Apple Steve Jobs, în business-ul J.C Penney. Cu toate că strategia care presupunea produse diferite, fără discounturi, a avut un real succes în cazul Apple, acest lucru nu s-a întâmplat şi pentru J.C Penney. Acţiunile J.C Penney au scăzut cu 50% în timpul mandatului lui Johnson.

 

Thorsten Heins, fost CEO al BlackBerry

Heins a făcut două mari greşeli: a “tot insistat cu aceeaşi idee a telefoanelor mobile”, însă până când au apărut noile modele, “consumatorii au mers mai departe”, consideră Finkelstein. Mai mult, Heins “nu a înţeles cum funcţionează BBM – blackberry messenger – o aplicaţie incredibilă. I-a luat o veşnicie să înţeleagă că BBM este o aplicaţie independentă, care punct de pornire pentru multe alte platforme.”

 

Eddie Lampert, CEO al Sears

Spre deosebire de Johnson şi Heins, Lampert este încă CEO al retailerului American Sears, însă fondul său de investiţii ESL Investments deţine astăzi mai puţin de 50% din acţiunile Sears. Frankelstein spune că Lampert este “un geniu al fondurile de investiţii, însă nu înţelege conceptele de comerţ sau clienţi”.

 

Steve Ballmer, CEO al Microsoft

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, se va retrage de la conducerea grupului în următoarele luni, după găsirea unui succesor. Ballmer a condus mai multe divizii ale Microsoft pe parcursul a 32 de ani. În iulie 1998, a fost promovat în funcţia de preşe­dinte, răspunzând de conducerea curentă a Microsoft. Ballmer a fost numit CEO al grupului în ianuarie 2000. Cu toate că a adus valoare companiei, Microsoft triplându-şi veniturile şi profitul în timpul mandatului său, Ballmer va rămâne însă în istorie drept CEO-ul în timpul căruia compania şi-a pierdut din dominanţa pe piaţă. Vezi aici cele mai mari greşeli ale lui Steve Ballmer la şefia Microsoft.

 

Eike Batista, fondator şi CEO al EBX

Finkelstein spune că antreprenorul care a făcut avere în industria minieră şi petrolieră în Brazilia şi care a fost cel mai bogat brazilian, şi-a pierdut 99% din avere când companiile OGX şi OSX din cadrul grupului au declarat faliment. “Batista este un incredibil om de vânzări dar şi-a petrecut mai mult timp cu pregătirea proiectelor decât cu executarea lor”, a spus Finkelstein.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO