Profesii

Cel mai „nociv” angajat: are salariul bun, lucrează de mulţi ani pe aceeaşi poziţie şi are rezultate cât să nu fie dat afară. „Companiile trebuie să înţeleagă că e timpul să investească în dezvoltarea oamenilor, fără să se mai teamă că o să le fure concurenţa oamenii gata formaţi”

Cel mai „nociv” angajat: are salariul bun, lucrează...

Autor: Adelina Mihai

02.01.2017, 15:07 7681

Companiile care nu au programe de dezvoltare pentru angajaţi şi care nu reuşesc să îi motiveze şi altfel decât prin recompense financiare au de pierdut pe termen lung, pentru că ajută la conturarea unor profiluri de angajaţi care devin dăunători pentru organizaţie.

„Companiile trebuie să înţeleagă că e timpul să investească în dezvoltarea oamenilor, fără să se mai teamă că o să le fure concurenţa oamenii gata formaţi. Degeaba ţii un om demotivat în organizaţie timp de 5 ani pe acelaşi rol, care stă doar pentru că are salariul mare, dar care nu aduce valoare adăugată şi care livrează puţin peste limita inferioară, astfel încât să nu poată fi dat afară. Aceştia sunt cei mai nocivi oameni pentru o organizaţie”, a explicat Cristina Postolache, Managing Partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR.

De aceea, rezultate mai bune aduc angajaţii care, de exemplu, stau doar doi ani în companie, dar care sunt mult mai motivaţi şi care au o performanţă peste medie şi care au fost trimişi la programe de dezvoltare, atât în zona tehnică, cât şi în zona de soft skills.

„Cei mai motivaţi angajaţi şi cei care dau cele mai bune rezultate stau în companiile cu o cultură organizaţională care îi determină pe oameni să vină cu plăcere la birou, iar valorile organizaţiei se aliniază cu valorile lor”, a mai spus Cristina Postolache.

În opinia ei, unii manageri sau specialişti seniori ajung să fie „mercenari”, întrucât se mută de la o companie la alta pentru pachete salariale superioare, dar pentru că nu se implică emoţional şi nu se potrivesc cu cultura organizaţională, nu au o viziune şi nu reuşesc să îi determine pe cei din subordinea lor să îi urmeze. Iar acest lucru afectează performanţa echipelor şi, implicit, rezultatele de business ale companiei.

Deficitul de personal a fost anul acesta la un nivel istoric, ca urmare a migraţiei oamenilor în străinătate, dar şi a refuzului candidaţilor de a mai lucra pe salarii mici. De aceea, majoritatea companiilor au fost nevoite să majoreze semnificativ salariile pentru a rezolva parţial problema deficitului forţei de muncă, iar pe poziţiile de senior foarte nişate companiile sunt dispuse să ofere salarii duble unor angajaţi pentru a-i atrage de la concurenţă.

„Dacă firmele nu investesc în oameni şi nu îi motivează, vor pierde, pentru că aceste mutări pe bază de creşteri salariale nu pot ţine la nesfârşit”, a mai spus Cristina Postolache.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO