Profesii

Cele mai frecvente zece greseli la incheierea contractului de munca

Cele mai frecvente zece greseli la incheierea contractului de munca
21.03.2009, 14:12 4834

Procesele de munca pot avea consecinte serioase si cele mai multe dintre ele au la baza erori sau omisiuni de natura contractuala. Petrom, cea mai mare companie din economie, are cateva mii de procese de munca cu fosti si actuali angajati, constituind provizioane de 350 mil. euro pentru eventualitatea in care aceste procese ar fi pierdute, raportand, in consecinta si cel mai scazut profit din ultimii patru ani.
"Majoritatea angajatorilor evita mentionarea salariului real, fapt ce poate duce la imposibilitatea pentru angajat de a dovedi suma datorata eventual de angajator. In contextul raportarii indemnizatiei de crestere copil la salariul brut, viitoarele mame se vor afla in situatia in care va trebui sa renunte la concediul de ingrijire copil pana la doi ani pentru ca suma acordata de stat este de numai 600 lei", explica avocatul Alina Gorghiu.
De asemenea, in momentul in care angajatul solicita daune angajatorului, instantele se vor raporta la salariul brut din cartea de munca, iar in cadrul unui partaj se va avea in vedere de asemenea, la aprecierea contributiei sotilor, castigul realizat conform contractului individual de munca. Pentru contractarea unui credit, angajatii vor avea dificultati, intrucat bancile se vor raporta tot la venitul inregistrat in acte.
Pe de alta parte, in opinia Irinei Stoian, HR manager al Cetelem Romania, un litigiu de munca nu se castiga, in tara noastra, decat de catre angajat.
"Practic, angajatorul trebuie sa fie 'impecabil' in respectarea tuturor prevederilor Codului muncii, pe cand angajatul poate sa fie mai 'relaxat'; intotdeauna angajatorul este cel care trebuie sa justifice aberant o serie de decizii pe care este nevoit sa le ia, proband de multe ori situatii mai mult decat evidente. Putem vorbi de o 'unilateralitate', ceea ce nu este tocmai just", este de parere Stoian.
Atat angajatul, cat si angajatorul trebuie sa detina cate un exemplar din contractul individual de munca. In practica nu se intampla chiar asa, multi dintre angajati neavand posibilitatea sa faca dovada clauzelor din contract. Mai mult decat atat, angajatorii, avand asupra lor singurul exemplar al contractului, pot face modificari ulterioare in continutul acestuia.
Lipsa informatiilor legate de fisa postului da angajatilor posibilitatea sa nu respecte anumite sarcini ce tin de jobul lor.
"Aceasta omisiune poate crea neajunsuri in activitatea societatii, iar in eventualele litigii de munca, angajatorul se afla in situatia de a nu putea invoca nerespectarea de catre angajat a unor atributii ale postului", spune Mihaela Manolache, senior consultant Skill Team, companie specializata in servicii de resurse umane.
O alta greseala des intalnita este neinformarea salariatului in scris cu privire la durata perioadei de proba.
Chiar daca orice angajator doreste sa fie respectata confidentialitatea datelor din companie, introducerea unor clauze prea generale, vagi sau nerealiste nu este deloc de ajutor.
"Se recomanda introducerea unor clauze de confidentialitate detaliate care sa arate in mod clar ce obligatii trebuie sa respecte angajatul si, mai ales, fata de ce categorii de terti. De exemplu, anumite informatii nu trebuie divulgate sub nici o forma", explica Manolache.
Nu este indicata introducerea unor clauze de neconcurenta nelegale care, practic, nu il protejeaza pe angajator in nici un fel, deoarece instantele nu le recunosc.
Legat de acest lucru, partile pot prevedea o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau.
"Angajatul poate fi obligat numai in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele sase luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta", mentioneaza Gorghiu.
Totodata, la incheierea contractului de munca, angajatorul trebuie sa solicite certificatul medical din partea salariatului. Compania nu trebuie sa accepte un certificat medical care nu provine de la o unitate sanitara specializata in Medicina Muncii. Din certificatul medical trebuie sa rezulte ca salariatul nu sufera de afectiuni cronice care il fac inapt pentru munca.
De asemenea, neinformarea in scris a salariatului asupra riscurilor specifice postului poate atrage sanctiuni din partea Inspectiei Muncii, iar in cazul unor accidente, poate antrena raspunderea civila, administrativa si penala a celor vinovati de omisiune.
In contractul de munca trebuie introdusa clauza de mobilitate, care apare in situatia in care executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un singur loc, iar acesta are dreptul la prestatii suplimentare in bani sau in natura. "Lipsa unei astfel de clauze ii da dreptul angajatului sa dea in judecata compania pentru neacordarea prestatiilor suplimentare".
Introducerea in contractul de munca a unui concediu anual mai mic decat concediul minim obligatoriu prevazut de Codul muncii sau de contractele colective de munca poate da nastere unor litigii nedorite si poate atrage sanctiuni din partea Inspectiei Muncii.
Fiecare angajat trebuie informat asupra prevederilor Contractului colectiv de munca, cel national, la nivel de ramura si la nivel de unitate. Uneori, aceasta omisiune este dubla, deoarece nici angajatorul nu cunoaste aceste prevederi.
"Salariatul va avea o surpriza cind va constata ca drepturile din Contractul colectiv sunt mai multe decat cele din Contractul individual", precizeaza Manolache.
In cele din urma, introducerea in contractul individual de munca a unor clauze care nu tin cont de protectia angajatilor minori si de drepturile suplimentare de care se bucura acestia pot atrage sanctiuni din partea Inspectiei Muncii si chiar din partea Protectiei Copilului. Acestea pot angaja raspunderea civila, administrativa si penala a angajatorului.
Incheierea unui contract de munca care defavorizeaza angajatii poate avea repercusiuni serioase asupra angajatorilor. In afara de faptul ca acestia trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata in eventualitatea unui proces, au pierderi de imagine.
"Pe langa pierderi de natura patrimoniala precum plata unor salarii, sporuri sau indemnizatii pentru perioada in care angajatul a fost concediat cu incalcarea prevederilor legislatiei muncii, precum si cheltuieli de judecata, mai apar si pagube de alta natura, cum ar fi pierderile de imagine. Litigiile reusesc cu usurinta sa devina articol de presa si, odata cu acest lucru, apar intrebari pe care si le pun viitorii angajati, actuali si viitori clienti sau potentiali parteneri", explica Manolache.
Cele mai numeroase litigii provin din abuzurile angajatorilor, care tin in special de concedierea fara temei, insa acestea nu pot fi evitate prin clauzele contractului individual de munca.
"Divergentele apar nu din incheierea defectuoasa a contractului individual de munca. In cadrul litigiilor aparute, contractul are importanta in aprecierea salariului, locului de munca sau a postului. Restul clauzelor se analizeaza prin raportare la Contractul colectiv de munca si la Codul muncii", spune Gorghiu.

La ce trebuie sa fie atent angajatul

  •   Valoarea reala a salariului
  •   Durata perioadei de proba
  •   Atributiile postului
  •   Durata concediului anual
  •   Sa cunoasca prevederile contractului colectiv de munca
  •   Existenta clauzei de mobilitate (apare in situatia in care executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un singur loc, iar acesta are dreptul la prestatii suplimentare in bani sau in natura).


Ce greseli poate face angajatorul

  •   Introducerea clauzelor de neconcurenta nelegale
  •   Sa nu solicite certificatul medical din partea salariatului
  •   Sa nu informeze in scris salariatul asupra riscurilor specifice postului
  •   Sa introduca clauze de confidentialitate prea generale

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO