Profesii

Cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani: Unu din cinci angajatori români va face angajări în următoarele trei luni

Cele mai optimiste previziuni din ultimii trei ani: Unu din cinci angajatori români va face angajări în următoarele trei luni

Autor: Adelina Mihai

13.03.2012, 00:04 1373

Unu din cinci angajatori români spune că va face noi angajări în următorul trimestru, în timp ce şapte din zece companii spun că îşi vor menţine numărul actual de salariaţi, arată cel mai recent studiu realizat de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup pe un eşantion de 627 de angajatori locali.

Studiul Manpower a folosit un indicator, previziunea netă de angajare, rezultat în urma diferenţei dintre procentul de companii care urmează să facă angajări şi procentul de angajatori care urmează să facă disponibilizări.

Astfel, dacă pentru T1 din 2012 previziunea netă de angajare era de 9%, aceasta a crescut până la 13% pentru perioada aprilie-iunie, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

"Deşi extinderea estimată a volumului de angajări nu este amplă, cred că faptul că România este între primele 4 ţări care prevăd creşteri de personal în regiunea EMEA este un semnal bun pentru ţara noastră", a spus Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.

Cele mai multe angajări se vor face în domeniul comerţului, unde previziunea netă de angajare este de 21%, în principal datorită intenţiilor de extindere pe piaţă locală a unor lanţuri majore de hipermarketuri. De altfel, Lidl, Mega Image, Cora, Profi sunt doar câteva din lanţurile de retail care au anunţat că vor face câteva mii de angajări în următoarea perioadă, ca urmare a deschiderilor de noi magazine. Un climat stabil privind ritmul angajărilor este anticipat în trei sectoare, cu valori de +18% - pentru sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, precum şi sectorul industriei prelucrătoare sau cel al administraţiei publice.

ManpowerGroup este unul dintre jucătorii din top 5 de pe piaţa serviciilor de resurse umane, care a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri estimată la 18,7 mil. euro, în creştere cu 48% faţă de anul anterior. Principalii competitori ai companiei sunt Adecco România, Lugera & Makler, Trenkwalder sau APT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO