Profesii

CEO la stat într-o lună? Proiectul e la stadiul de acum un an, nu s-a semnat niciun contract

CEO la stat într-o lună? Proiectul e la stadiul de acum un an, nu s-a semnat niciun contract

Autor: Adelina Mihai

08.04.2012, 10:54 856

În medie, durata unei căutări de CEO efectuată de un headhunter este de cel puţin 2 - 3 luni şi poate dura mult mai mult, mai ales în cazul în care se aduc expaţi.

Ministerul Economiei a răspuns la o solicitare a ZF privind noile deadline-uri din acest proiect, având în vedere că noii CEO din privat trebuie validaţi de consiliile de administraţie, formate la rândul lor din membri aleşi cu ajutorul firmelor de recrutare. Iniţial, primul CEO privat trebuia instalat în funcţie la finalul lunii februarie.

"Nu poate fi vorba de o decalare a numirilor în funcţie. În cazul Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romarm şi Oltchim (primele companii care trebuie să aibă CEO din privat - n. red.), directorii generali vor fi numiţi la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai", se arată într-un răspuns oficial din partea reprezentanţilor Ministerului Economiei.

Neoficial însă, surse apropiate proiectului au spus că ministerul nu a semnat încă niciun contract pentru recrutarea de CEO pentru aceste companii, acesta urmând să se semneze la sfârşitul acestei săptămâni.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii FMI au spus că următoarea misiune de evaluare a FMI în România (care va începe pe 24 aprilie) va avea în vedere progresul proiectului de introducere a managementului privat la companiile de stat.

În mediul privat, înlocuirea unui manager durează câteva luni, însă aceasta nu este o regulă. Recentul caz al Danone, care a anunţat numirea unui nou CEO (Dieter Schulz, noul şef al Danone România de la 1 aprilie) la mai puţin de o săptămână de când fostul CEO, Stephane Batoux, a fost recrutat de către Coca-Cola.

"O companie privată poate funcţiona fără CEO timp de un an, dacă în această perioadă interimatul este asigurat de un alt manager, de regulă, la multinaţionale, acesta fiind un conducător din regiune. În opinia mea, proiectul se va tergiversa până după alegeri, după care noul Guvern va stabili alte priorităţi", este de părere Mihaela Damian, country manager al firmei de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.

Stabilrea unei liste scurte cu managerii care ar putea ocupa funcţia de CEO durează, în medie, 2-3 luni, iar în funcţie de disponibilitatea candidatului (acesta fiind de regulă angajat pe funcţii din top management din companii) se stabilesc interviurile finale. Până la semnarea ofertei finale, mai durează câteva luni până când noul CEO îşi încheie obligaţiile faţă de fostul angajator.

Primul manager privat la stat trebuia instalat la finalul lunii februarie, iar noul deadline - sfârşitul lui aprilie-î nceputul lunii mai - este din nou imposibil de atins în aceste condiţii.

Nu se justifică nici de ce ministerul a apelat la ajutorul consultanţilor externi (Pedersen & Partners, în colaborare cu avocaţii de la Nestor şi cu firma Roland Berger) pentru a-i ajuta în managementul acestui proiect, atâta vreme cât activităţile din cadrul acestuia stagnează.

Stadiul proiectului "CEO la stat"

În prezent, statul implementează prin intermediul Ministerului Economiei două proiecte paralele prin care vrea să introducă managementul privat la companiile de stat: unul prin care vrea să selecteze manageri pentru poziţia de CEO şi CFO pentru companiile Oltchim, Romarm, Hidroelectrica, Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul firmelor de executive search şi un altul prin care vrea să schimbe membrii consiliilor de administraţie ale companiilor de stat tot cu ajutorul firmelor de recrutare, care să valideze numirea noilor CEO.

Până în prezent, filiala firmei de executive search Egon Zehnder din Ungaria a câştigat licitaţia pentru recrutarea de CEO pentru 3 companii - Oltchim, Romarm şi Hidroelectrica -, iar pentru celelalte două - Electrica Furnizare şi Complexul Energetic Oltenia - se analizează câştigătorul licitaţiei. Pentru recrutarea managerilor care vor ocupa funcţia de director financiar (CFO) în cadrul acestor companii nu a început încă licitaţia.

În paralel, unele companii de stat au început să aplice prevederile unei ordonanţe intrate în vigoare la începutul acestui an (OUG 109/2011) prin care vor recruta, tot cu ajutorul firmelor de recrutare, noi membri care să participe la cele 6-8 şedinţe anuale ale Consiliului de Administraţie şi care să aleagă, alături de reprezentanţii statului, noul CEO propus de headhunteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO