Profesii

Cine este Corina Şuteu, nominalizată de Cioloş pentru funcţia de Ministru al Culturii

Cine este Corina Şuteu, nominalizată de Cioloş pentru...

Autor: Monica Stoica

03.05.2016, 14:23 745

Corina Şuteu şi-a început cariera drept critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisée Européen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene.

În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".

A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici.

Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art "Freedom for Lazy People" a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu "Poneiul roz". În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiş cu David şi Moise în ipostaze indecente. Horia Roman Patapievici a explicat ulterior că desenul biblic era o alegorie. Scandalul stârnit de expoziţie a dus la o campanie mediatică împotriva lui Horia Roman Patapievici şi Corinei Şuteu.

Pe de altă parte, în timpul în care a fost secretar de stat la Cultură, Corina Şuteu s-a ocupat de strategii culturale. S-a implicat, totodată, în proiecte culturale, cel mai recent fiind "Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021".

Conform Declaraţiei de Avere şi Interese publicată pe site-ul Ministerului Culturii, Corina Şuteu şi-a deschis două conturi curente în 2006 la Banc Post, dintre care unul în în valoare de 15. 827 euro şi al doilea în valoare de 64,429 lei.

Corina Şuteu a lăsat rubricile pentru "Terenuri, Clădiri, Apartamente, Casă de Locuit, Casă de Vacanţă, Autovehicule, Tractoare, Şalupe şi Iahturi" necompletate, ceea ce, în limbaj contabil, înseamnă că nu deţine nicio proprietate de acest fel.

Corina Şuteu este preşedinte onorific la Asociaţia "Film Etc", unde câştigă 63 587 lei brut (anual). Este salarizată şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală din Bucureşti, de unde îi revin 2040 lei brut (anual).

Corina Şuteu a avut si venituri din activităţi independente – 26.500 euro şi 140.445 lei brut, din serviciile de consultanţă acordate mai multor instituţii din ţară şi străinatate, dintre care amintim doar "UE", "ParisVIII", după notează olograf Corina Şuteu în declaraţia de avere. Veniturile din activităţile independente ale Corinei Şuteu provin şi de la "diverse organizaţii" (ARCUB, Institutul Goethe, Centrul Cultural Arad).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO