Profesii

Studiu dezarmant al CITR: Deşi economia are 640.000 de companii doar 1.500 sunt interesante pentru bănci şi investitori

Studiu dezarmant al CITR: Deşi economia are 640.000 de...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2017, 12:08 228

Chiar dacă în România activează aproximativ 640.000 de companii, doar 1.500 de societăţi cu active de peste 10 milioane de euro reprezintă zona de interes pentru consultanţi, investitori şi bănci, arată un studiu al CITR Group privind evoluţia societăţilor de impact din România.

Avem cel puţin 18.500 de companii cu active mai mari de un milion de euro considerate neatractive. Investitorii nu se aventurează sub pragurile lor, iar băncile le consideră nefinanţabile. (...) Într-un context economic în care băncile preferă să-şi vândă portofoliile de credite neperformante, nu văd perspective pentru dezvoltarea acestui mecanism. Chiar dacă nivelul acestora în România a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 8 ani, în realitate aceste credite nu au dispărut, ci doar s-au transferat de la un proprietar la altul, iar situaţia companiilor a rămas la fel de dificilă.”, explică Rudolf Vizental, CEO CIT Resources.

Specialiştii CITR argumentează că în acest context, reechilibrarea economiei româneşti are nevoie urgentă de măsuri de sprijinire a acestor businessuri aflate în dificultate, ignorate de principalii finanţatori, izolate de mediul de afaceri şi stigmatizate de cel social, de teama efectului de domino al unui potenţial eşec. Toate acestea, în contextul în care economia autohtonă nu are capacitatea să genereze suficienţi antreprenori încât să suplinească lipsa dispariţiei celor care eşuează.

(...)Trebuie să intervenim în restructurarea acestor companii prin toate mijloacele şi mecanismele specificice, aplicate de la caz la caz. Recomandăm, în special, un proces de consolidare pe orizontală, în aceleaşi domenii de activitate, pentru creşterea în volum şi reducerea costurilor, un proces de care încă fugim ca de frica colectivizării, păstrată pe undeva ca o frustrare istorică”, adaugă Rudolf Vizental.

Sursa foto: Studiu CITR Group

 

Analiza CITR arată că un număr de  6.521 de societăţi din cele 640.000 de companii generează peste 60% din cifra de afaceri cumulată la nivel naţional

Astfel, deşi la nivel macroeconomic România a înregistrat în al doilea trimestru din 2017 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 5,7%, conform datelor din Eurostat, la nivel microeconomic asistăm la o concentrare îngrijorătoare a veniturilor în jurul unui număr foarte mic de companii.

¨Acest dezechilibru acţionează puternic asupra modului în care 99% dintre companiile din România îşi desfăşoară activitatea; economia românească e dependentă de acest număr restrâns de societăţi mari iar companiile mici şi mijlocii, care formează marea majoritate a companiilor din România, sunt extrem de vulnerabile. România rămâne la fel de fragilă ca în 2007-2008, iar experienţa crizei anterioare nu creează vreun confort, fiindcă nu suntem mai bine pregătiţi acum pentru eventualitatea unui recul¨, avertizează Rudolf Vizental.

Studiul CITR Group indică o concentrare spre vârf a companiilor din economia României. Numărul companiilor de impact în economie a scăzut, însă generează mai mult, sunt mai profitabile şi folosesc mai puţini angajaţi. Cu alte cuvinte, piramida economiei româneşti este mai înaltă, vârful mai ascuţit, iar la bază pot apărea mişcări seismice capabile să distrugă întregul sistem.

¨Această structură dezechilibrată este principala cauză a numărului redus de tranzacţii la nivel naţional. Deşi România reprezinta cea mai atractivă economie din Europa de Est, oportunităţiile concrete sunt de cele mai multe ori mult prea mici pentru a atrage investitori instituţionali. Pentru a creşte, trebuie avute în vedere şi opţiunile de consolidare, nu doar de creştere organică.¨, mai spune Rudolf Vizental.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO