Compania de consultanţă Mercer: Salariile reale din mediul privat local au crescut de două ori mai încet decât în Polonia în şase ani

25 apr 2016 Autor: Adelina Mihai

Angajaţii români din mediul privat au beneficiat de creşteri salariale reale de doar 5% în şase ani (în perioada 2009- 2015), în timp ce angajaţii din Polonia au avut parte de majorări salariale reale de 10% în acelaşi interval, arată o analiză realizată de compania Mercer, parte a grupului Marsh& McLennan Companies.

Acestea reprezintă creşterile salariale reale, care elimină impactul inflaţiei din aceeaşi perioadă, astfel că, în termeni nominali, angajatorii din mediul privat local au acordat majorări salariale nominale de 32% în perioada 2009- 2015, în timp ce în Polonia majorările salariale nominale au fost de doar 24% în anii analizaţi.

„Salariile angajaţilor români au crescut, în medie, cu câte 4 – 5% în fiecare an în intervalul 2009- 2015, însă acestea au fost creşteri nominale, din care se scade inflaţia pentru a rezulta creşterile reale. Angajaţii din Polonia au avut parte de creşteri salariale mai mari, în termeni reali, pentru că Polonia a stat mai bine din punct de vedere economic decât România în această perioadă. Oricum, estimările pentru următorii ani nu sunt foarte optimiste, angajatorii sunt mai rezervaţi pentru că e posibil să intrăm într-o nouă bulă de dificultăţi economice ca urmare a încetinirii creşterii economice din China“, a explicat Alina Popescu, talent information solution leader pentru România şi regiunea Balcani în cadrul Mercer.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.04.2016

 
Cuvinte cheie:
Salariile
, polonia
, companie
, crestere
, mediu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide