Profesii

Companiile austriece şi germane din România spun că vor mări salariile cu 8% anul acesta

Companiile austriece şi germane din România spun că vor mări salariile cu 8% anul acesta

Autor: Adelina Mihai, Traian Terzianm

26.01.2011, 23:59 562

Pe de altă parte, o cercetare a filialei locale a Kienbaum, carea inclus şi alte 73 de companii în studiu, arată că, de fapt,intenţiile reale ale angajatorilor din toate domeniile deactivitate de majorare a salariilor angajaţilor români sunt între2,7 şi 3% în acest an, însă creşterea reală nu se va resimţi înbuzunarele românilor, având în vedere că inflaţia a rămas la cotemari (de peste 7,9% în prezent).

În România existau la finele anului trecut peste 17.000 de firmecu capital german şi 5.800 de firme cu capital austriac.

Topul celor mai mari salarii din economie în2009

"În 2011 va exista o creştere salarială medie de 2,7 - 3% asalariului de bază, sub nivelul inflaţiei, iar angajatoriiintenţionează să acorde alte majorări la partea variabilă asalariului, în funcţie de performanţă", a spus Loreda Dragomir,country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum, celmai nou jucător de pe piaţa locală de executive search, care şi-adeschis oficial biroul în Capitală în luna noiembrie a anuluitrecut. Dragomir, 41 de ani, a fost în ultimii doi ani ChiefOperating Officer în cadrul Stanton Chase, una dintre cele mai marifirme de executive search de pe piaţa locală, anterior lucrând totîn companii de pe piaţa de profil precum Hudson sau Grafton.

E riscant să le spui angajaţilor în 2011 că nu poţicreşte salariile

Una dintre tendinţele observate de recruiteri în ultimii doi anise referă la modul în care candidaţii - în special cei de la nivelde middle şi top management - îşi negociază pachetele salariale.Dacă înainte o creştere salarială foarte mare comparativ cucâştigul actual reprezenta principalul motiv pentru schimbarealocului de muncă, în prezent candidaţii nu se mai uită la câtevasute de euro în plus, ci aleg să meargă către o companie care lepoate oferi stabilitatea locului de muncă şi care are suportul unorinvestitori din afară.

"Cred că în 2011 e riscant să vii în faţa angajaţilor şi să lespui că nu se pot creşte salariile. Pe de altă parte, dacă ai unangajat care este «vânat» de un headhunter şi i se oferă o creşteresalarială de două cifre, iar el este tentat să plece, este mai binesă-l laşi să plece", a spus Mirela Flueraru, manager de resurseumane al ABB România, filiala locală a grupului elveţiano-suedezABB, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global pepiaţa de echipamente şi servicii energetice.

Pe de altă parte, dacă o companie menţine salariile la un nivelridicat faţă de restul competitorilor de pe piaţă, şansele de apăstra angajaţii pentru o perioadă mai lungă de timp în companiesunt mai mari.

"Mereu le-am spus candidaţilor că dacă primesc o ofertăsalarială mai mare cu 50% de la propriul angajator atunci când lecomunică intenţia de a pleca înseamnă că nu a fost valorizat pânăatunci. Pe de altă parte, dacă rămâne în companie, angajatorul îşiva aminti întotdeauna că respectivul angajat a vrut să plece", amai spus Dragomir.

Deşi în majoritatea statelor europene prognozele privindcreşterile salariale depăşesc nivelul estimărilor privind inflaţia,România şi Ungaria rămân printre singurele ţări în care creştereareală a salariilor va fi de fapt negativă. Studiul Kienbaum a fostrealizat pe un eşantion de 2.000 de companii prezente în 25 deţări. Printre cele mai mari grupuri germane şi austriece prezentepe piaţa locală se află OMV, BCR, Metro, Raiffeisen, sauKaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO