Profesii

Companiile cu peste 50 de angajaţi vor plăti o taxă dublă la buget dacă nu au 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi

Companiile cu peste 50 de angajaţi vor plăti o taxă...

Autor: Simona Tatu

10.08.2017, 00:06 1182

Companiile cu peste 50 de angajaţi care nu au cel puţin 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi vor plăti o taxă dublă la buget, conform unei noi ordonanţe (ordonanţa 60/2017).

Până acum, companiile aveau posibilitatea să cumpere produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi. Această măsură a fost luată tocmai pentru a încuraja firmele să angajeze persoane cu dizabilităţi, însă organizaţiile care activează în acest domeniu declară că unităţile protejate protejate vor fi afectate.

„Această măsură afectează direct cele peste 700 de unităţi protejate, unde lucrează 2.000 de persoane cu handicap, deoarece prin acea opţiune de achiziţie de produse şi servicii se oferea acestor entităţi un avantaje competitiv pe piaţă“, spun reprezentanţii Federaţiei Organizaţiilor Neguver­namentale pentru Servicii Sociale (FONSS). Actualul act normativ are în vedere majorarea obligaţiei de plată de la 50% la 100% din salariul de bază minim brut înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu han­dicap din procentul de 4% prevăzut de lege, fără a mai avea şi alte opţiuni.

FONSS susţine că obiectivul ordonanţei nu poate fi atins din cauză că firmele, fie ele private sau publice, nu au posturi create, nu au organigrame şi nici programe de asistenţă pentru a putea angaja o persoană cu nevoi speciale.

„O persoană cu dizabilităţi are nevoie de asistenţă, are nevoie de un mediu protejat. Se poate întâmpla ca, din teamă sau din incapacitate, o astfel de persoană să aibă mereu nevoie să i se explice în mod repetat procesul pe care trebuie să îl facă, chiar dacă face acel lucru periodic“, spun reprezentanţii FONSS.

La finele anului 2016, din totalul de circa 784.000 persoane cu dizabilităţi doar 35.000 erau an­gajate, iar 2.000 îşi desfăşurau activitatea în uni­tă­ţile protejate autorizate. Aceste unităţi reali­zea­ză activităţi în toate domeniile, multe dintre ele având activităţi de producţie cu termen scurt, cro­itorie, arhivare sau legătorie. Federaţia Organi­za­ţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale cere Ministerului Muncii să revină asupra ordonanţei.

 

Măsură contestată

„Această măsură afectează direct cele peste 700 de unităţi protejate, unde lucrează 2.000 de persoane cu handicap, deoarece prin acea opţiune de achiziţie de produse şi servicii se oferea acestor entităţi un avantaj competitiv pe piaţă“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO