Profesii

Companiile din retail, logistică şi IT au raportat cele mai mari creşteri salariale în S1

Companiile din retail, logistică şi IT au raportat cele...

Autor: Cristina Bellu

21.07.2016, 13:42 814

"În primele şase luni din 2016 companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajaţii, acest lucru fiind determinat de mai mulţi factori. Evoluţia pozitivă a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare şi creşterea salariului minim pe economie au avut un impact important", a spus Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit analizei, salariile au avut un avans mediu de 10% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, încă din trimestrul întâi s-a înregistrat o creştere de 8,89%, comparativ cu trimestrul întâi din 2015, în trimestrul al doilea creşterea a fost de 10,93%, faţă de perioada similară din anul anterior.

"Acest avans a fost determinat şi de strategia companiilor privind retenţia angajaţilor. Pe o piaţă a muncii efervescentă, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialişti, angajatorii au fost nevoiţi să ofere salarii şi beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajaţi", a mai spus Adrian Stanciu.

Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale în primul semestru au fost cele din retail şi logistică, dar şi firmele din industriile cu marje mari de profit precum cele din domeniul IT, care au o politică de salarizare foarte bine pusă la punct, definită prin creşteri salariale anuale.

Pe de altă parte însă, industrii precum cea petrolieră şi cea bancară au avut de suferit în această privinţă, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol şi de modificările legislative.

Bonusurile oferite de către companii în primul semestru au crescut cu 16%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. De asemenea, în primul trimestru din acest an s-a înregistrat o creştere de 13,30%, iar în al doilea trimestru de 18,96%, faţă de perioadele similare din 2015.

În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din acest an pentru un angajat au fost de aproximativ 146 lei brut pe lună conform statisticilor Smartree.

Evoluţia numărului de angajaţi din sectorul privat a rămas constantă în primul semestru al anului, cu un avans de sub 2%. Primele trei luni din acest an au adus o scădere uşoară, de aproximativ 1,16% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce al doilea trimestru a adus o creştere de 4,85% a numărului de angajaţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO