Profesii

Consiliul Concurenţei consideră că eliminarea aplicaţiilor de tip StarTaxi este neconcurenţială şi ar putea duce la închiderea şi la stoparea dezvoltării pieţei

Consiliul Concurenţei consideră că eliminarea...

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.02.2018, 19:47 447

Consiliul Concurenţei a emis, astăzi, un aviz pentru Hotărârea CGMB 626/19.12.2017, deoarece consideră că aplicaţiile de tip agregator de pe piaţa serviciilor de taximetrie din Bucureşti este benefică ambelor părţi şi, de altfel, ajută la dezvoltarea de noi produse şi servicii inovative, potrivit comunicatului de presă transmis de StarTaxi.

Instituţia atrage atenţia că eliminiarea de pe piaţă a aplicaţiilor de tip agregator, precum StarTaxi sau Clever Taxi, este neconcurenţială, ilegală şi ar putea duce la închiderea pieţei şi stoparea dezvoltării de potenţiale noi produse şi servicii inovative.

Primăria Generală a prezentat, în luna decembrie a anului precedent, proiectul de Hotărâre CGMB 626/19.12.2017, prin care urmăreşte închiderea aplicaţiilor de tip agregator, precum StarTaxi.

„Autoritatea de concurenţă consideră că Proiectul de Regulament conţine o serie de prevederi ce ridică îngrijorări legale, în primul rând, de eliminare de pe piaţă a serviciilor conexe transportului în regim de taxi”, se arată în avizul emis de Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a mai adăugat în comunicat, că din punct de vedere concurenţial, inovarea şi dezvoltarea de noi tehnologii facilitează interacţiunea dintre cerere şi ofertă şi, de asemenea, nu poate avea decât un efect benefic pentru ambele părţi.

Cu doar o zi înainte de votarea HCGMB 626/19.12.2017, şapte asociaţii ale C.O.T.A.R. (Confederaţia Operaţiunilor de Transportatori Autorizaţi din România), au solicitat modificarea Regulamentului Cadru pentu HCGMB 178/2008, cabinetului viceprimarului Capitalei, Aurelian Bădulescu, urmând, astfel, ca la numai o zi după ce a fost trimisă solicitarea, să se voteze HCGMB 626/19.12.2017.

Singura sancţiune care se regăseşte în HCGMB 626/19.12.2017 vizează activităţile asimilate care mijlocesc transmiterea de comenzi către transportatorii de tip taxi.

După votarea Hotărârii CGMB 626/19.12.2017, compania StarTaxi a transmis Consilierilor Generali ai Primăriei Capitalei notificări individuale prin care le-a semnalat faptul că hotărârea este ilegală şi că Regulamentul Cadru de Taximetrie, pus în dezbatere publică, are şi el probleme de legalitate.

„Din informaţiile avute până la momentul actual, notificările nu au ajuns la consilieri şi dorim să îi notoficăm pe această cale”, se mai arată în comunicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO