Burse - Fonduri mutuale

Cât câştigă creierul centralei nucleare de la Cernavodă

Ionel Bucur este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul nuclear, având o experienţă în acest domeniu de peste 35 de ani. Fotograf: Silviu Matei

Ionel Bucur este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul nuclear, având o experienţă în acest domeniu de peste 35 de ani. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Roxana Petrescu

24.04.2015, 00:03 4731

Ionel Bucur, directorul centralei nucleare de la Cernavodă, obiectiv strategic care asigură aproape 20% din toată energia României, a avut anul trecut venituri de 610.000 lei, ceea ce înseamnă un venit mediu lunar de aproape 51.000 de lei (11.500 de euro), după cum arată informaţiile publicate în declaraţia de avere completată în februarie anul acesta.

Energia nucleară reprezintă vârful energeticii, un domeniu puternic specializat, caracterizat prin urmare printr-un nivel de salarizare ridicat.

Ionel Bucur este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti din domeniul nuclear, având o experienţă în acest domeniu de peste 35 de ani. Bucur a fost implicat în proiectul de realizare a ambelor reactoare de la Cernavodă, iar de la finalul anului 2007 este directorul singurei centrale nucleare din România. Totodată, Bucur este preşedintele consiliului de administraţie al EnergoNuclear, compania din care Nuclearelectrica deţine 85% din acţiuni şi care este responsabilă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Acest proiect este evaluat la 6,5 miliarde de euro, negocierile pentru realizarea investiţiei fiind derulate cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation, singura companie interesată de acest proiect uriaş.

În perioada 1972-1979, Bucur a fost inginer la Institutul Energetic din Moscova cu specializarea centrale şi instalaţii atomice.

Tot potrivit declaraţiei de avere, Bucur mai deţine patru terenuri, două apartamente şi o casă de locuit. Anul trecut, Bucur a mai încasat 344.109 lei (circa 78.000 de euro) din vânzarea unui teren intravilan în Poiana Braşov. Tot în 2014, Bucur a devenit proprietarul unui autoturism Audi A8.

Producătorul de energie Nuclearelectrica şi-a calculat pentru acest an un profit net mai mic cu 77% decât cel realizat anul trecut, rezultat la rândul său mai redus cu aproape 70% faţă de cel din 2013, anul în care compania s-a listat la bursă. Compania şi-a bugetat pentru acest an un profit net de 30,7 milioane de lei, faţă de 133 milioane de lei realizat în 2014, rezultatul scontat pentru 2015 fiind de 14 ori mai mic decât cel din anul 2013, când producătorul a realizat cel mai bun rezultat din istoria sa, de 423 mil. lei. Nuclearelectrica se aşteaptă ca producţia de energie electrică şi veniturile obţi­nute din vânzarea energiei să scadă foarte uşor, respectiv de la 10,8 TWh la 10,5 TWh de energie şi de la 1,68 mld. lei în 2014 la 1,67 mld. lei în 2015.

Calculele companiei sugerează că preţul mediu pe piaţa liberă a scăzut într-atât încât este aproape egal cu preţul fixat de autorităţi pentru vânzările către piaţa reglementată. În anii trecuţi, vânzările către piaţa reglementată erau o povară pentru profitabilitatea Nuclearelectrica. În timp ce veniturile din exploatare vor rămâne relativ neschimbate, cheltuielile de exploatare urmează să se majoreze cu 6,8%, potrivit propunerii de buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO