Profesii

Cu bani de la UE, companiile pot plati anual traininguri pentru 160.000 de angajati

Cu bani de la UE, companiile pot plati anual traininguri pentru 160.000 de angajati
15.02.2009, 16:21 83

Potrivit studiului Romanian HR Profile 2008, realizat de Business Edu, impreuna cu Corporate Dynamics International, firma specializata in training si consultanta organizationala, companiile din Romania aloca doar 113 de euro/angajat pentru formarea profesionala anuala. Daca se adauga si cheltuielile cu transportul si cu cazarea intr-un hotel de trei stele in valoare de 50 de euro, suma anuala cheltuita de companii cu trainingul urca la 163 de euro de angajat. Astfel, rezulta ca aproximativ 320.000 de oameni pot beneficia de formare profesionala pe o perioada de doi ani.
Suma pe care o poate contracta o companie pentru formarea profesionala a angajatilor porneste de la 10.000 de euro si poate ajunge pana la maximum 2 milioane de euro.
"Departajarea valorica a subventiilor acordate se va face in functie de marimea intreprinderii si de tipul calificarilor pe care aceasta vrea sa le ofere angajatului", a declarat recent Marian Sarbu, ministrul muncii. Cu alte cuvinte, cu cat intreprinderea are o cifra de afaceri si un numar de angajati mai ridicate, cu atat suma obtinuta poate creste.
Pentru a putea obtine banii, companiile va trebui sa trimita o cerere de finantare catre Autoritatea de Management, institutie din cadrul Ministerului Muncii care gestioneaza fondurile europene alocate Romaniei pentru dezvoltarea resurselor umane, pana in 2013. Compania primeste un raspuns favorabil sau nu la cererea pe care a trimis-o in circa o saptamana.
Cei interesati pot obtine finantare atat pentru formarea generala a angajatilor, cat si pentru formarea specifica. In cazul formarii generale, subventia acordata va acoperi 60% din costul total in cazul intreprinderilor mari (peste 250 de angajati), 70% pentru intreprinderi mijlocii (50-250 de angajati) si de 80% in cazul intreprinderilor mici (sub 50 de angajati). In cazul formarii specifice, subventia va fi de 25% pentru intreprinderi, 35% pentru intreprinderi mijlocii si 45% pentru intreprinderi mici.
"Cu alte cuvinte, daca o firma mica vrea sa califice un angajat in meseria de zugrav, primeste 80% din cheltuieli, iar daca vrea sa specializeze un zugrav in folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firma, primeste doar 45%", a precizat ministrul muncii.
Nu toate companiile pot beneficia insa de ajutor de stat pentru formarea profesionala a angajatilor, de exemplu cele aflate in insolventa. De asemenea, companiile nu pot cheltui banii asa cum doresc, existand doar o serie de cheltuieli eligibile care pot fi acoperite din fondurile europene.
Printre cheltuielile eligibile pe care le poate face o companie se numara costurile de personal ale trainerilor si cheltuielile de deplasare ale trainerilor si participantilor la training, inclusiv cheltuielile de cazare. De asemenea, in categoria cheltuielilor eligibile intra si cele legate de instrumentele si materialele implicate in training sau costurile serviciilor de indrumare si consiliere privind proiectul de formare.
Banii europeni destinati formarii profesionale a angajatilor ar putea reprezenta o gura de oxigen pentru companiile care, din cauza dificultatilor financiare, s-au vazut nevoite sa inghete sau sa reduca bugetele de training.
Circa 34% din companiile de pe piata locala nu au un buget de training pentru anul acesta, in timp ce 64% din acestea au de gand sa investeasca in programe de pregatire profesionala pentru a-si eficientiza activitatea in conditii de criza, arata studiul "Criza economica versus training", realizat in ianuarie de compania de consultanta si training Accelera. "Companiile asteapta cu interes mai ales subventiile care se acorda pentru formarea profesionala a angajatilor. Aceste subventii reprezinta o oportunitate in special pentru intreprinderile mici care vor sa se dezvolte, dar nu dispun de banii necesari", spune Alina Chiriac, consultant cu experienta in accesarea de fonduri europene in cadrul firmei de training Ascendis.
Schema de ajutoare de stat care va fi lansata in martie de Guvern si de CE va fi in valoare totala de 133 de milioane de euro, suma disponibila in urmatorii doi ani, pentru a diminua efectele crizei asupra firmelor. Din totalul sumei, 56 mil. euro vor fi disponibile pentru subventionarea angajarii de personal, 52 mil. euro pentru formarea profesionala a salariatilor, iar 25 mil. euro vor fi alocate pentru subventionarea imbunatatirii conditiilor de sanatate si securitate in munca.
 
Cum se acorda subventia
  • 60% din cost, pentru intreprinderi mari
  • 70% pentru intreprinderi mijlocii
  • 80% pentru intreprinderi mici.
  • La acestea se poate adauga un plus de 10% daca formarea profesionala este acordata intretinatorilor unici de familie, persoanelor cu varsta de peste 50 de ani sau femeilor care lucreaza intr-o intreprindere in care majoritatea angajatilor sunt barbati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO