Profesii

Cu cât câştigă mai mult un manager faţă de o secretară? Diferenţa dintre România şi Europa

Cu cât câştigă mai mult un manager faţă de o...

Autor: Roxana Rosu

29.03.2015, 13:37 1564

Salariul nominal în zona administrativă din România, undeva la 200 de euro, este de patru ori mai mic decât cel din Olanda, dar diferenţa de salarizare scade pe măsură ce urci pe scara ierarhică. Dacă mergem în zona managerială, managerii români se pot considera la un nivel similar cu cei ruşi sau polonezi, a declarat miercuri Mirka Straathof, Hay Group, la ZF HR Conference 2015.

"Cu cât câştigă mai mult un manager faţă de o secretară? Diferenţa globală este 6,4 în 2014, în creştere. De ce? Pentru că mai ales pe pieţele emergente aceste diferenţe sunt mai mari. Aceste pieţe emergente se dezvoltă şi mai repede. În Olanda sau ţările nordice diferenţa este mult mai mică. Diferenţa în România a trecut de la 9,8 în 2008 la 8,8 în 2014", a spus Mirka Straathof.

Principalele declaraţii ale lui Mirka Straathof:

+ România face parte dintre economiile mari din zonă, dar din cauza populaţiei mari PIB-ul per capita este unul dintre cele mai mici. Dacă ne uităm la ţările mai bogate, Cehia, Slovacia, au PIB per capita cel mai ridicat. 

+ Corupţia este o mare problemă. În Europa, când mergi de la vest la est nivelul corupţiei creşte. România este o ţară unde trebuie să se facă mai multe lucruri în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei.

+ Din punctul de vedere al salariului nominal la nivelul funcţionarilor, doar trei ţări din Europa Centrală şi de Est sunt mai jos sau la acelaşi nivel cu România.

+ Nu există o tendinţă generală de creştere a salariilor peste tot în Europa Centrală şi de Est. În România există creşteri de până la 5%, dar ar trebui să fie mai mari.

+ Anul acesta avem o medie de 4,5% în creşterea salariilor - 4% pentru executivi şi 5% în operaţiuni. Cu această creştere diferenţa între salariile managerilor şi lucrătorii din administrativ se va reduce. Salariile din sectorul bancar şi IT se aşteaptă să crească mai mult decât anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO